Научни скупови

ОД КОРЕНА ДО ДЕОБА – говори Љубомир Кљакић

У циклусу НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком емитујемо снимке са 27. Крушевачке филозофско-књижевне школе, чија тема је била "Од корена до деоба – друштвена слика Србије у 20. веку". У петој емисији овог циклуса можете слушати излагање Љубомира Кљакића "Перманентно право на побуну у српској књижевности".

У оквиру Видовданских свечаности града Крушевца 17. и 18. јуна у Културном центру Крушевац одржана је 27. Крушевачка филозофско-књижевна школа. Поред главне теме ОД КОРЕНА ДО ДЕОБА – ДРУШТВЕНА СЛИКА СРБИЈЕ У 20. ВЕКУ, прогам скупа садржао је и два подтемата „Антрополошке теме у књижевности и филозофији данас” и „Време ограниченог хуманизма”.  

Избор теме био је мотивисан потребом за критичким и аналитичким сагледавањем кључних узрока настанка, облика појављивања, граница и последица друштвених, културних, стваралачких, филозофских, идеолошких, политичких и других промена, изазова и противуречности на богатој и драматичној друштвеној и културној мапи Србије у 20. веку. Те промене и њихове последице, подједнако су рефлектоване у филозофији и књижевности, у теоријским и стваралачким идејама, у политичкој мисли и непосредној животној пракси, које у српском друштву и култури трају све до данашњих дана.

Полазећи од тематски богатог књижевног дела Добрице Ћосића и његове широке друштвене ангажованости, учесници Школе проналазе веома инспиративне подстицаје за анализу не само промена које су захватале српско друштво и културу у бурним и трагичним деценијама 20. века, него и у данашњем, исто тако неизвесном и трауматичном друштвеном времену. Уочљиво је то у целокупном књижевном опусу великог српског писца, у романима, у публицистичкој и дневничкој прози и у његовом политичком деловању, као и у остварењима и идејама познатих српских филозофа 20. века, од Божидара Кнежевића до данашњих представника српске филозофије.

Две подтеме овогодишњег заседања – Антрополошке теме у филозофији и књижевности данас и Време ограниченог хуманизма – додатно ће проширити слику актуелног тренутка у савременој српској филозофији и књижевности и сагледати је у контексту општијих теоријских и стваралачких кретања у данашњем свету.

Следећег четвртка, 18. августа, можете пратити снимак излагања Часлава Копривице.

Уредница циклуса Тања Мијовић. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво