Књига за слушање

Жан Д’Ормесон: Отићи ћу једног дана не рекавши све (10)

У вечерашњој емисији циклуса Књига за слушање, у којем емитујемо роман Жана Д’Ормесона Отићи ћу једног дана не рекавши све, можете пратити двадесет прво поглавље првог дела књиге, у којем је реч о квантној нејасноћи, о трговини хероином, о неколико адвоката и о великој и тајанственој криминалној организацији; двадесет друго, у којем писац смело тврди да је људска мисао по други пут створила свет и још самопоузданије указује на оно што је сам покушао да уради; и двадесет треће, у којем је реч о компликованијим стварима као што је хибрис или ентропија.

Француски писац Жан Д’Ормесон, рођен у Паризу 1925, одликује се изврсним образовањем философског и хуманистичког усмерења. Био је, између осталог, главни уредник листа Фигаро. Године 1973. постао је члан Француске академије, а касније и њен председник. Добитник је Легије части и бројних књижевних награда. Аутор је преко тридесет прозних дела, а нашој публици познат је по романима Бог, живот и дело и Приче Јеврејина луталице.

Роман Отићи ћу једног дана не рекавши све, који је 2015. године објавила издавачка кућа Clio, може се читати као нека врста песме у прози о вечитим људским дилемама, као љубавна прича или као обраћање коренима. Писац нас води кроз италијанске градове и села, грчка острва, азијске врлети и храмове свих исповести, али и кроз велику књижевност. Такође, слушамо изузетну музику, посматрамо чудесне фреске, статуе и слике. Као зачин изузетног ерудите, убачене су и барокно распричане анегдоте које припадају историји.

 

Превела с француског: Љиљана Мирковић
Чита: Дејан Ђуровић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво