Мајстори барока – Вилијем Лоз

Дела за ансамбл виола Вилијема Лоза, једног од најзначајнијих стваралаца енглеског раног барока у извођењу ансамбла Конкордија и Фантазам. Данашњи музиколози посебно истичу његову хармонску смелост, богат контрапунктски рад, али и асимилацију утицаја француске музике за виолу и прихватање форме свите.

Лоз је рођен 1602. године у Солзберију где је његов отац Томас Лоз службовао при катедрали. Таленат Вилијема Лоза је уочен врло рано, тако да је студије музике започео код тада веома цењеног композитора Џона Копрарија, као штићеник Едварда Сејмура, ерла од Хертфорда. Претпоставља се да је са двадесет година ступио у службу Принца од Велса, будућег краља Чарлса I, а 1635. године постаје члан дворског оркестра као лаутиста. Тих година његова популарност у Лондону је била велика и важио је за једног од најтражнијих композитора маски. Посебно се истакао својим дворским музичко-сценским комадима који су отворено прослављали краља и монархију, насупрот пуританском јавном мњењу.

Са почетком енглеског грађанског рата, 1642. године, Вилијем Лоз се пријавио у војску као одлучни ројалиста, али је распоређен у Краљевску граду, како би био што мање изложен директној борби. Ипак, године 1645, композитор гине у бици са припадницима војске лојалне Парламенту, у близини Честера. Краљ Чарлс I је том приликом изгубио и свог рођака Бернарда Стјуарта, али је ипак обележио у званичом указу и губитак Виљема Лоза, кога је тада назвао почасним епитетом Отац музике. Ројалистички песник Томас Џордан је тада написао: „Вила Лоза су убили они чија је воља закон” – поигравајући се тиме што је композиторово скраћно име Вил означавало вољу, а презиме Лоз – закон. Џон Милтон, који је био добар пријатељ Лозовог брата Хенрија, такође композитора, посветио му је сонет, што је био великодушан гест у доба када је заробљени краљ Чарлс I био осуђен на смрт.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво