Бреговић продрмао Њујорк

О успешном концерту Горана Бреговића и његовог “Оркестра за свадбе и сахране” у њујоршком Линколн центру, дневник “Њујорк прес” објавио је опширан текст под насловом “Бреговић продрмао Евери Фишер хол”.

Концертна сала "Евери Фишер хол" при Линколн центру једна је од најпознатијих у свету, а извештач описује како је девојка поред њега устала и почела да се љуља у ритму музике и прати је тапшањем, да би јој се убрзо прикључиле још две, не обазирући се на публику око себе, која им се смешила.

"Како су то могле? Ово је концертна сала, ово је Линколн центар и публика је платила добру цену да би седела и слушала "Оркестар за свадбе и сахране" Горана Бреговића, питао се репортер, који се и сам касније ипак придружио разиграним посетиоцима.

Он је пренео да су се на звук труба и други подигли, а пролази између седишта су ускоро били пуни жена мање мушкараца, који су, држећи се за руке, играли уз заразни звук балканске музике, док је Бреговић свирао песме са своја два албума и своју филмску музику за "Подземље", "Аризона дрим" и "Дом за вешање".

Подсетивши да Бреговић није наступао у САД од 2006, "Њујорк прес" пише да је он велика звезда у Европи и да је концерта сала била "дупке пуна" фанова из источне Европе који су певали, а прикључили су им се и неки стални посетиоци ове угледне концертне сале.

Извештач признаје да се и он прикључио играчима, мада је пре концерта био упозорен да је публика играла и када је Бреговић наступио пре две године у оквиру фестивала Линколн центра.

"Изгледа да Бреговић воли ову енерегију, али се у два наврата обратио публици молбом да седне како би сви могли пажљиво да слушају две тужне песме", пише амерички новинар, уз напомену да су га послушали, да да су убрзо поново устали и изнова заиграли.

У чланку се описују остали извођачи, од бугарских певачица у народној ношњи, које су били вокали оркестра од осам чланова, до солисте и бубњара Алена Адемовића, означеног као особе са "једним од најбољих гласова које је икада чуо".

На крају су сви простори били пуни играча, од дама у раскошним хаљинама, до мале девојчице која се вртела са лутком, а тражен је и добијен бис у трајању од 30 минута, пренео је извештач њујоршког листа.

Текст је завршио констатацијом да је "програм био највеће изненађење и најбоље што је видео и чуо за протеклих годину дана".

Бреговић је после наступа у Њујорку 8. јула наставио турнеју концертом у Паризу, следе наступи у Италији и Грчкој, а почетком августа очекују га на "Лајв фесту" у Будви.