Читај ми!

Hitler učio pse da govore i pišu?

Nacisti su tokom Drugog svetskog rata pokušali da izgrade zastrašujuću armiju „pasa koji govore“. Osim što su želeli da pokore ceo svet, imali su i planove da nauče pse da govore i čitaju, kako bi oni zamenili vojnike angažovane na čuvanju logora.

Adolf Hitler, nacistički vođa, verovao je da je pse moguće naučiti da govore i komuniciraju sa njegovim SS oficirima. Imao je čak i posebnu školu za pse gde su ih učili raznim veštinama.

Zvaničnici tadašnje nacističke nemačke regrutovali su tzv. „obrazovane pse" širom Nemačke i učili ih da govore i daju signale svojim šapama. Jedan od pasa je, navodno, naučio da izgovara reči "Mein Führer", što je ponavljao svaki put kada bi ga neko upitao ko je Adolf Hitler.

Pas po imenu Rolf, erdejl terijer, šapom je pokazivao na pojedinačna slova i tako „ispisivao" reči, pa i cele rečenice. Sam Hitler je bio veliki ljubitelj pasa, imao je dva nemačka ovčara, Belu i Blondi.

Nemci su se nadali da će im psi pomoći u ratu, da će raditi zajedno sa SS oficirima i čuvati koncentracione logore.

Bizarni eksperiment je otkriven posle dugogodišnjeg istraživanja akademika dr Jana Bondesona sa Univerziteta u Kardifu, u Velikoj Britaniji, koji se bavio unikatnim i neverovatnim psima u istoriji.

Doktor Bondeson je u Berlinu izučavao dokumenta koja svedoče o neobičnim eksperimentima sprovodenim od strane nacisti nad psima. Pronalazili su najinteligentnije pse i učili ih u školi da komuniciraju kao ljudi.

„Dvadesetih godina su u Nemačkoj živeli 'psiholozi za životinje', koji su verovali da su psi inteligentni gotovo isto kao i ljudi, i da su sposobni da razmišljaju i govore", rekao je dr Bonderson.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво