Misterija rešena: Starija je kokoška!

Prastara filozofska i naučna misterija „šta je starije - kokoška ili jaje?“ konačno je rešena! Tim naučnika sa Univerziteta Šefild i Vorvik je na osnovu proteina OC-17 koji se može naći samo u jajnicima kokošaka, utvrdio da jaje nije moglo nastati a da prethodno nije „prošlo“ kroz kokošku. Dakle, koka mora biti starija!

Engleski naučnici tvrde da su otkrili rešenje večite zagonetke koja je mučila najveće umove sveta još od nastanka civilizacije - „šta je starije - kokoška ili jaje?".

Kokoška je starija pošto je, kako su stručnjaci saopštili, za formiranje ljuske jajeta neophodan protein koji se nalazi isključivo u jajnicima kokoške, objavio je list Dejli mejl.

Jaje može da nastane samo ukoliko se nalazilo u organizmu kokoške i zato su one nastale prve, kažu naučnici.

Protein pod nazivom ovokledidin-17 (OC-17) ubrzava stvaranje ljuske jajeta koja je neophodna kako bi zaštitila žumance i pile koje se u njemu razvija.

Naučnici sa engleskih Univerziteta Šefild i Vorvik koristili su superkompjuter kako bi „zumirali" i pratili stvaranje jajeta.

Edinburški kompjuter pod nazivom „HECToR", pokazao je da OC-17 ima ključnu ulogu u kristalizaciji - ranoj fazi nastanka ljuske. Naime, protein pretvara kalcijum karbonat u kristale koji stvaraju ljusku.

Kristalizovanog kalcijum karbonata ima u velikom broju kostiju i školjki, ali kokoške ga formiraju brže od bilo koje druge vrste - šest grama ljuske na svakih 24 sata.

„Dugo se verovalo da je jaje starije, ali sada imamo naučni dokaz da je prvo nastala kokoška", rekao je dr Kolin Friman s Univerziteta Šefild.

„Za ovaj protein se znalo i ranije i povezivan je sa stvaranjem jajeta, ali praćenjem koje ne može biti bliže uspeli smo da ustanovimo kako kontroliše proces."

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво