Читај ми!

Kako je jedan vatrogasac svoju ljubav prema Zvezdi pretočio u knjigu

Jedna Snežana, navijač Partizana, najzaslužnija je što je njen suprug napravio svojevrstan almanah o Crvenoj zvezdi. Saša Vukosavljević, vatrogasac, navijač kluba sa beogradske Marakane, u svojoj knjizi je obuhvatio rezultate i sastave sa svih zvaničnih, prijateljskih i revijalnih mečeva ovog fudbalskog kluba.

U knjizi Naša Zvezda i ja, plus šest hiljada, Saša Vukosavljević je na 1.300 strana smestio sve utakmice kluba za koji navija, a koje je najtrofejniji srpski klub odigrao od 4. marta 1945. do 16. decembra 2021. godine.

Gostujući u Jutarnjem programu Saša objašnjava da je spisak svih zvaničnih utakmica Crvene zvezde napravio još 2010. godine, ali pošto je oduvek želeo da ima zabeležene sve utakmice i pošto je primetio da u postojećim almanasima ima grešaka, odlučio je 2019. da se sam posveti ovom poduhvatu.

„Da obuhvatim sve utakmice od Londona, Mančestera, Liverpula, Beograda, Barselone, Madrida, do Ripnja, Pribislaveca, Postira na Braču, Dalja, Mrčajevaca i sličnih mesta u Srbiji i Jugoslaviji“, ističe Vukosavljević.

Inače, Saša je prvi put bio na jednoj utakmici Crvene zvezde kada je Zdravko Borovnica postigao pet golova, 9. oktobra 1980. godine.

„Dule Savić je, mislim bio u vojsci te godine, a Zdravko je uleteo sa mesta centarhalfa na mesto centarfora i proslavio se te jeseni“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

S obzirom na to da je vatrogasac, izazov je bio uskladiti smene i istraživački rad na prikupljanju podataka. Ali Saša kaže da je preduslov da bilo šta uradite dobra volja.

„Drugi uslov je da stanujete na relaciji Beograd – Novi Sad, jer sam koristio biblioteke iz oba grada, tačnije, iz šest biblioteka. A treći uslov je da imate radno vreme u turnusu. Konkretno, ja radim 12, 24, 12, 48, a neko ko radi svakog dana od 9 do 17, on ne može da se bavi ovim istraživanjem. Ja sam tri dana mogao da idem u biblioteku i provedem od osam do 12 sati“, napominje Saša.

U svom istraživanju je koristio 70 različitih listova iz bivše Jugosavije, 27 dnevnih i 43 lokalna ili nedeljna lista, iz kojih je sakupio 33.000 članaka.

„U knjizi je zabeleženo oko 1.350 mečeva koji nikada nisu ugledali svetlost dana od odigravanja. Po mojoj statistici, Džajić je odigrao 602 utakmice, Rajko Mitić 600, što malo odudara od zvanične statistike. Ali knjiga nije namenjena da se menja istorija, već da se nešto nauči“, ističe Vukosavljević.

Jedan od podataka za koji kaže da se za 72 godine nigde ne pominje je da je Ljubiša Broćić bio trener Zvezde pedesetih godina kada je klub osvojio Kup.

„Kvazi istoričari i prepisivači su godinama upisivali da je trener bio Aleksandar Tomašević, a sada prvi put javnost može da sazna da kada je osvojen Kup 1950. godine, da je trener bio Ljubiša Broćić. Tako da je ta nepravda sada ispravljena“, smatra gost Jutarnjeg programa.

Saša dodaje da mu supruga Snežana nije pomogla samo time što ga je motivisala da se prihvati ovog posla, već mu je pomagala i oko prikupljanja knjiga, ali i prilikom pisanja, tako da je i ona, mada navijač Partizana, naučila mnogo o istorijatu Crvene Zvezde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво