Читај ми!

Mačka za koju je procenjeno da ima 120 godina dobila Ginisovo priznanje

Mačku po imenu Flosi, koja ima skoro 27 godina – što je mačji ekvivalent za 120 ljudskih godina, predstavnici Ginisove knjige rekorda priznali su za najstariju mačku na svetu.

Flosi živi u Britaniji i ima crno krzno u kombinaciji sa raznim nijansama braon boje. U zvaničnom priznanju od strane Ginisove knjige rekorda, ova mačka je u četvrtak (24.11.2022. godine) zabeležila rekordnu starost od tačno 26 godina i 329 dana, navodi se u saopštenju za javnost. Iako je slabovida i gluva, Flosi je navodno dobrog zdravlja. 

„Od početka sam znala da je Flosi posebna mačka, ali nisam zamišljala da ću svoj dom deliti sa svetskim rekorderom", rekla je vlasnica mačke Viki Grin, koja ju je usvojila.

„Ona je tako privržena i razigrana, posebno imajući u vidu to koliko ima godina. Neizmerno sam ponosna i zahvalna što su mi dali baš nju kada sam rešila da udomim životinju", dodala je Viki.

Flosi je bila u nekoliko domova, a u prvim mesecima života, živela je kao mače lutalica u blizini bolnice Merzisajd u Liverpulu, 1995. godine.

Najpre ju je udomio jedan radnik iz bolnice u čijem je domu živela 10 godina. Kada je njen vlasnik preminuo, mačku je uzela njegova sestra kod koje je Flosi bila 14 godina. Sin žene je, posle njene smrti, preuzeo brigu o mački, a onda ju je posle nekog vremena - predao volonterima Udruženja za zaštitu mačaka.

Tada je počela da se širi vest o tome da je u prihvatilištu mačka koja je izuzetno stara i krenulo se u istraživanje njene tačne dobi.

„Bili smo zapanjeni kada smo videli da veterinarski kartoni pokazuju da ima 27 godina", rekla je Naomi Rozling, koordinatorka ogranka dobrotvorne organizacije.

Većina ljudi koji udomljavaju životinje, obično uzme mlađe mačke, dok starije životinje svoje poslednje dane uglavnom prožive upravo u skloništu, odnosno prohvatilištu.

„Uvek sam želela da starijim mačkama omogućim udoban život", rekla je Grinova, koja se nada da će priča o Flosi podstaći potencijalne vlasnike mačaka da obezbede utočište za starije kućne ljubimce.

Veliki je broj, na osnovu raznih kriterijuma, proglašenih najstarijih mačaka a i pasa na svetu. Si-En-En je podsetio na mačku Krim Paf i psa koji se zvao Šljunak: Najstarija mačka koja je ikada živela, Krim Paf, imala je 38 godina i tri dana kada je uginula 6. avgusta 2005. godine.

Nekadašnji najstariji živi pas, foks terijer po imenu Šljunak uginuo je 3. oktobra, pet meseci pre 23. rođendana.

Džino Volf, koji živi sa svojim vlasnikom u Los Anđelesu, trenutni je rekorder u starosti - sa 22 godine i dva meseca.

Mediji su pre dve godine izveštavali i o mačku Rablu koji je tada uginuo u 32. godini.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво