Читај ми!

Egipćani od Britanije zahtevaju vraćanje Kamena iz Rozete, ključa koji otkriva tajne drevnog Egipta

Skoro 200 godina nakon što je dešifrovana, što je doprinelo „otključavanju“ i razumevanju nasleđa drevnog Egipta, grandioritska stela stoji daleko od mesta odakle je potekla. Grupa egipatskih arheologa se nada da će uspeti to da promeni i zahteva od Britanskog muzeja vraćanje Kamena iz Rozete.

Grupa arheologa pokrenula je peticiju egipatskim zvaničnicima da formalno zahtevaju vraćanje Kamena iz Rozete, koji je trenutno izložen u Britanskom muzeju, prenosi Al Džazira. Peticiju je potpisalo oko 2.500 stručnjaka.

Kamen iz Rozete su 1799. godine otkrili francuski vojnici tokom Napoleonove invazije na Egipat. Nakon pobede britanske vojske, neprocenjivi artefakt proglašen je vlasništvom Britanije, zajedno sa još 16 predmeta koje su Francuzi otkrili.

U Britanskom muzeju je izložen od 1802. godine, a nekadašnji kolonizatori ne žele da ga vrate.

Kamen iz Rozete je deo veće ploče na kojoj je zapisan zakon na tri različita pisma – gornji tekst staroegipatskim hijeroglifima, srednji demotskim pismom i donji tekst na starogrčkom jeziku.

Kada je tek otkriven niko nije znao da čita hijeroglife, pismo drevnih Egipćana, ali su početkom 19. veka naučnici uspeli da uz pomoć starogrčkog dela teksta dešifruju Kamen iz Rozete i, konačno, razumeju jezik drevnog Egipta.

Značaj Kamena iz Rozete je poseban za Egipćane jer im je omogućio da razumeju istoriju svojih predaka.

O njegovom istorijskom značaju dosta govori i opis Britanskog muzeja: „Kamen iz Rozete je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih predmeta muzeja“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво