Читај ми!

Slikovnice koje je ilustrovao Aleksandar Zlotić čitaju deca celog sveta

Najbolji primer kako se uporan rad, talenat i trud na kraju uvek prepoznaju je ilustrator dečjih knjiga Aleksandar Zolotić. Angažovao ga je i čuveni „Dizni“ pa uz njegove crteže i slikovnice odlaze na spavanje deca širom Srbije, ali i sveta.

Digitalnom olovkom, jedan od najtalentovanijih mladih ilustratora, Aleksandar Zolotić, stvara dečje junake i slikovnice uz koje odrastaju. Jedna izložba je bila dovoljna da poželi da uđe u svet dečjih knjiga.

„Ako bi sada tražio neki specifičan događaj, mogao bih da pomenem izložbu Dušana Petričića koja je obeležavala njegov jubilej rada i na kojoj je on predstavio svoje radove, kako iz vremena bivše Jugoslavije tako i iz perioda kada je stvarao u Kanadi, gde je napravio i možda neke najzanimljivije knjige za decu", navodi Aleksandar.

Tada je, kako kaže, shvatio, koliko knjige za decu mogu biti zanimljive a rad na njima inspirativan, pa je i sam poželeo da proba.

„Specifičan je koliko i bilo koji drugi posao koji se bavi decom i edukacijom mladih. Najbitnije je biti tačan i raditi posao na vreme s obzirom na to da je industrija dečjih knjiga, posebno poslednjih godina, jako razvijena i onako ubrzana i potrebno je ispratiti taj tempo i ukoliko imate nameru da na neki način u tom poslu i opstanete“, dodaje ilustrator.

A on opstaje i skromno nam otkriva da je njegov rad prepoznala i čuvena kompanija „Dizni“ koja ga je angažovala.

„Ne znam koji tačno je moj prethodni rad i projekat je uticao da urednici iz izdavaštva Diznija odluče da to budem baš ja. Projekat je bio monografija. Monografija mapa, specifičan je projekat, gde je svaka mapa posvećena određenom animiranom filmu, pa je bilo gde se radnja crtanog filma odvija, bile su lokacije, karakteri, i sve je bilo u tom nekom maniru retro ilustracija, kakav ja baš volim i bilo je pravo uživanje raditi“, kaže Aleksandar.

Od mesec dana a ponekad do čak godinu dana rada je potrebno da bi ilustrovao knjigu.

„Za neke priče je potrebno više istraživati. Na primer, kako će karakteri biti obučeni, lokacije na kojima se odvija priča. Posebno da su u pitanju stare pripovetke ili priče starih naroda gde je potrebno upoznati se sa svim tim da biste uopšte počeli da radite“, objašnjava Zolotić.

Kaže da najviše voli da radi na arhitekturi kada priča to traži.

„Da to budu neke starije kuće ili starije uličice i u tome se najbolje osećam i naravno tu su životinje i to je nešto što je najbolje za rad“, otkriva ilustrator.

Priželjkuje da nacrta ali i da napiše svoju knjigu. Koliko je u svom poslu uspešan cene njegova deca koja su glavne sudije, ali i najvernija publika.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво