Читај ми!

Malo je gradova poput Smedereva za čije ime je vezano ime grožđa ili vina

Istorija vinogradarstva u Smederevu počinje u rimsko doba. Blizina Dunava i brežuljkasti plodni tereni doprineli su da grožđe i vina iz smederevskog kraja budu nadaleko poznati. Sa tih brežuljaka potiče i čuvena sorta „smederevka“.

Ne postoji putopisac, od 15. veka pa nadalje, koji se nije divio georafskom položaju Smedereva. Prednosti za uzgoj vinove loze iskoristili su brojni vladari, od rimskih, despotskih, otomanskih, pa do Obrenovića.

Prve izložbe grožđa organizovane su upravo u Smederevu 1889. godine, a dvadeset godina kasnije osnovana je i smederevska vinogradarska zadruga.

„Onda je taj zamah krenuo od prvih decenija 19. veka i samo utemeljenje vinograda kneza Miloša Obrenovića u Smederevu, predstavljalo je ohrabrenje za građane Smedereva, da nastave uzgajanje vinove loze“, navodi dr Snežana Cvetković iz Muzeja Smedereva.

U svetu, nema mnogo gradova poput Smedereva, za čije je ime vezano ime grožđa ili vina. Ovaj grad na Dunavu ima svoju „smederevku“, jednu od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije. Pojedini smederevski vinari imaju u planu da poboljšaju ovu čuvenu sortu vinove loze.

„Ima klonove koji su dobri. Tri su klona dobra, ali zato ima jedan koji je jako loš, koji je, nažalost, takvog uzgojnog oblika, da, kad kalemari seku kale grančice, oni uglavnom sa nje, jer ona ima takve grane, koje su pogodne za kalemljenje. Tako da je ona preplavila tržište i danas su vinogradi smederevke, uglavnom svedeni na tu sortu. Mi pokušavamo da vratimo te neke stare sorte, za to će nam trebati sigurno nekoliko godina, da bar oformimo jedan zasad koji možemo da kažemo da je stopostotno čist, da nema tog lošeg klona 'smederevke'“, ističe vinar Radoslav Radojković.

„Smederevka“ je, zahvaljujući poljoprivrednom kombinatu „Godomin“, bila dominatna u ovom kraju decenijama. Nakon gašenja firme, 2005. godine, vinari su nastojali da gaje i međunarodne sorte vinove loze, kako bi se još bolje plasirali na svetsko tržište.

Na nedavno završenom prvom Međunarodnom sajmu vina u Beogradu priliku da predstave svoja vina iskoristilo je čak osam vinarija iz Smedereva.

„Tamo smo pokušali da prezentujemo Smederevo, kao jedan centar u kome ima više vinarija, ne samo u smislu da se prodaje vino, već u smislu da se oformi jedan vinski turizam“, dodaje Radojković.

Uz dobro vino, bogatu istoriju i najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi, Smedrevo bi trebalo da postane obavezna turistička destinacija. Najavljen projekat izgradnje pristana i marine, trebalo bi da učrsti ovaj grad na poziciji kakvu zalužuje.  

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво