Читај ми!

Vinogradari iz Dadinca se spremaju za nagrade – Vinski bal na obalama Vlasine

Dadince je čuveno selo vinogradara. Vina iz Dadinca godinama su osvajala nagrade na Vinskom balu, manifestaciji koja se održava na obalama Vlasine.

S ljubalju i merakom i u osamdesetoj, Zoran Kocić obrađuje lozu i pravi vino za svoju dušu. Kao relikviju čuva i stari zasad koji je podigao njegov deda po povratku sa Solunskog fronta. Otporniji je na sušu i bolesti. Sorte – autohtone. 

„Postepeno nestaju ali i dan, danas ima fenomenalan šmek, znači buke njegov je za vino fenomenalan“, kaže Zoran.

Gotovo svaka od 120 kuća u Dadincu ima vinski podrum. Milutinova bela, roze i crna vina ovenčana su brojnim nagradama. Godišnje proizvede 4.500 litara. Od vrhunskog sovinjona do autohtone plovdine.

„Što se vino više pretače, dobija i u bistrini i u kvalitetu i u mirisu i ukusu“, objasnio je Milutin Cakić, vinogradar iz Dadinca.

Vino se od davnina toči i u podrumu porodice Milić. Proizvodnja se, kažu, isplati uz veliki rad i odricanje.

Sa 1.700 čokota uberu šest tona grožđa. Ove godine odličnog je kvaliteta, ali će zbog suše prinosi biti manji.

„Za dobro vino je sve potrebno i znanje, iskustvo i dobra godina i podrum“, kaže Nenad Milić iz Dadinca.

Dragiša Milić je odrastao uz vinovu lozu. Vezan je za zemlju i tradiciju. Krajem godine diplomiraće na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

„Planiram da se vratim ovde da radim u struci i pored toga da se bavim vinogradarstvom“, kaže Dragiša.

Najviše intelektualaca, lekara, profesora, pravnika u vlasotinačkom kraju dalo je Dadince. Iz tog sela je i Dragiša Cvetković, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво