Читај ми!

Planinska trka „Ivanjica trejl“ preko Golije, Javora i Mučnja

U najmasovnijoj planinskoj trci skoro dve stotine takmičara i rekreativaca prošlo je preko tri ivanjičke planine. U sportsko-turističkoj manifestaciji takmičari i turisti obišli su Goliju, Javor i Mučanj.

Takmičari su krenuli sa Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije, i prvu etapu od 32 kilometra i u prvom danu završili u selu Kovilje. Potom su drugog dana preko Javora neki kilometar više trčali ka cilju, na planini Mučanj. A za prvo mesto odlučivale su sekunde.

Iako je trkačka staza bila zahtevna, takmičari iz svih krajeva Srbije uživali su u atraktivnim ivanjičkim predelima, kroz živopisna sela, proplanke i šume.

„Došli smo da podržimo trku i baš smo se oduševili. Predeli su nestvarni. Mislim da je ovo fenomenalno. Trka ima baš dosta potencijala, mislim da će sledeće godine privući dosta dobrih trkača“, istakla je Tatjana Jovanović, takmičarka iz Beograda.

Da se nađu idealni putevi i organizuje dvodnevna trka bilo je potrebno više od šest meseci. Čak 151 takmičar imao je zadatak da pređe 66 kilometara preko tri ivanjičke planine.

„Ukupno su trčali 6,7 kilometara ili osam sati, dva dana. Stvarno su ljudi pokazali izuzetnu spremnost, a meni je najdraže što su upoznali ovaj kraj na jedan poseban način. Svih 66 kilometara su bukvalno išli peške, bili sami sa prirodom. I fenomenalan je odziv, to što su videli, to što su doživeli, kako u prirodi tako i na stazi“, istakao je Mirko Glavinić, organizator trke.

„Sama manifestacija 'Ivanjica trejl' otvorila je nove vidike, plasirala visoko Ivanjicu, Goliju, Mučanj, Javor, Kušiće ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi. Ono sa čim mi možemo da se pohvalimo jeste da smo se pokazali kao dobri domaćini, dobri organizatori i da se nadamo da će sledeće godine biti više učesnika i mnogo više gostiju“, rekao je Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Takmičarima i publici atraktivna je bila i dodela medalja na vrhu krševitog Mučnja, na 1.534 metra nadmorske visine.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво