Читај ми!

Italijanske vlasti uvode dnevnu kartu od pet evra za posetu Veneciji – grad pod kamerama

Ovakva odluka je borba grada Venecije sa večitom gužvom koju prave turisti. Time bi se masovni turizam ograničio, a turisti lakše pratili.

Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo da prošeta gradskim trgovima. Za nekoliko sedmica više neće moći slobodno da obilaze grad, već će turisti moći da posete grad samo ukoliko rezervišu onlajn svoju ulaznicu u iznosu od pet evra,  koje će važiti samo jedan dan.

„Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, dolazak i odlazak u istom danu, jer to umara grad. Želja nam je da odlukom podstaknemo mirniji i sporiji turizam", objasnila je Simone Venturini, zamenica gradonačelnika Venecije.

Oko pet stotina kamera pratiće posetioce, neprestano emitujući slike sa ulica, koje pokazuju zalutale turiste, a policija će takođe moći da utvrdi identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima sa mobilnog telefona.

„Ako podatke unesemo u zbirni anonimni obrazac, možemo da vidimo ko su ti ljudi", otkrila je Marija Tereza Manijero, zamenica komandanta venecijanske policije.

Sistem je takođe postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću. Turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odlagalo iz nekoliko razloga, uključujući i pandemiju koronavirusa.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво