Читај ми!

Užička tvrđava sa koje puca pogled na sve strane sveta - sija posle rekonstrukcije

Hiljade ljudi svakodnevno prolazi kraj Užica i većina, s magistralnog puta obavezno primeti i tvrđavu, užički Stari grad. Zasijao je posle rekonstrukcije, a planirano je da se obnavljanje tvrđave nastavi i narednih godina.

Srednjovekovna tvrđava, najpre grad mladog i hrabrog vojskovođe i velikaša Nikole Altomanovića iz roda Vojinovića, a onda tursko i austrijsko vojno utvrđenje, polako dobija svoje obrise i potvrđuje zašto je i putnicima i vojskama delovala neosvojivo, a čine je tri dela ili tri grada.

Grad Nikole Altomanovića, smešten na steni, nad rekom, deluje impozantno,u prolazu, spolja, a posebno unutra.

U gornjem gradu je, po planovima iz austrijskih arhiva, obnovljena citadela, cisterna za vodu, kazamati za oružje i posebno kula iz koje pogled puca na sve strane.

„Do sada je uloženo oko 70 miliona dinara u konzervaciju, rekonstrukciju užičke srednjovekovne tvrđave. Preko svojih resornih ministarstava država je izdvojila oko 45 miliona dinara, grad Užice je izdvojio preko 16 miliona i američka ambasada je izdvojila osam miliona", istakao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica.

Dalji planovi su rekonstrukcija srednjeg i donjeg grada s vodenom kulom koja se spuštala do Đetinje i približavanje turistima koji sada tek prolaze s druge strane, gradnjom pešačkog mosta dugog preko 100 metara za koji su počela prva geotehnička istraživanja terena kao priprema za projekat.

„To je jedan zahtevan projekat i mislim da  je potrebno sigurno dve, tri godine da se most napravi, ali ono što je dobro, most je ušao u plan, projekat 20-25 tako da smo sigurni da će taj most i biti napravljen", rekao je Stojadinović.

Dok su građevinari radili nije se moglo na tvrđavu, bila je samo na kratko mesto za viteške susrete i igre.

Na stari grad će ponovo vikendom moći i posetioci, posebno Užičani za koje tvrđava znači mnogo više od starih zidina.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво