Читај ми!

Otkud kamera u hotelskoj sobi, i kako je „provaliti“

Bivši haker otkrio je kako se mogu uočiti skrivene kamere u hotelskim sobama i drugoj vrsti smeštaja.

Poznato je da ljudi u brojnim situacijama, iz raznih razloga odluče da sakriju kameru u neke predmete, kao što su dečja kutija za užinu, lutka, luster...

Ipak, kamere, i to one baš malih dimenzija, mogu biti sakrivene u objektima za smeštaj turista, putnika ili drugih gostiju, kao što su pansioni, hoteli, hosteli...

U jednom od najgledanijih video-klipova na društvenim mrežama, nekadašnji haker Markus Hočkins objasnio je kako se upravo takva kamera može otkriti.

„Prva stvar koju ćete želeti da potražite, kada uđete u sobu, su uređaji koji su postavljeni tamo odakle je najbolji pogled za gada koji želi da vas posmatra. To na primer može biti požarni alarm postavljen tačno iznad kreveta", objasnio je Hočkins.

„Jedan od načina da utvrdite da li je uređaj na koji sumnjate - zbilja kamera, je da ga osvetlite jakim svetlom. Za to možete koristiti svetlo sa mobilnog telefona. Ako uperite svetlo lampe u predmet za koji mislite da je kamera - dobiće karakterističan plavi odsjaj", savetuje Hočkins.

Dodaje da kamere mogu biti sakrivene u budilniku, ogledalu, zidu, pošto su toliko male da, kako navodi, mogu biti skoro nevidljive.

Saveti bivšeg hakera zabrinuli su pratioce na mrežama, pa su se već pojavili komentari o tome da „su otključana vrata novog straha", ali i pitanja u vezi sa namerama i ciljevima onih koji kamere i postavljaju tamo „gde im nije mesto".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво