Читај ми!

Poznati britanski fotograf i borac za prava životinja snima dokumentarac u Kruševcu

Ovih dana u Kruševcu boravi Tom Si-En, borac za zaštitu prava životinja i poznati britanski fotograf. Obilazeći Balkan, sa svojim timom snima dokumentarni film "Lice nade", u okviru projekta o spračavanju zlostavljanja i zanemarivanja životinja.

Snimanje u Srbiji Tom, Markus i Stiv započeli su u Kruševcu obilaskom gradskog i prihvatilišta za napuštene životinje organizacije "Orpak", a potom su obišli još dvadesetak gradova.

Tom kaže da je stanje u Kruševcu bolje nego u drugim sredinama, jer "Orpak" ima dobru saradnju sa lokalnom upravom.

"Oni rade zajedno, što je jasno uočljivo kada obiđete ostatak zemlje, gde to nije uvek slučaj. Situacija je slična širom Balkana. Vlasti nedovoljno podržavaju organizacije koje se bave zaštitom životinja, dosta je i korupcije u toj oblasti. Problema ima i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, ali ne sa lutalicama i selektivnom primenom zakona prema zlostavljačima, što je na Balkanu slučaj", objašnjava Tom.

Zahvaljujući "Orpaku", koji u Kruševcu duže od decenije radi na zbrinjavanju i zaštiti, gotovo 4.000 napuštenih pasa i mačaka dobilo je dom.

"Pre desetak godina sam išla na 23 lokacije gde sam hranila napuštene životinje. To su uglavnom van grada da ne bi bilo problema, da ne bi imalo stanovništvo problema jer neko voli, neko ne, naravno. Sada su se te lokacije spustile na svega pet-šest što je meni znak da je mnogo manje napuštenih", kaže Lela Bucek iz organizacije za zaštitu životinja "Orpak".

Besplatnu sterilizaciju napuštenih, ali i vlasničkih životinja, kao najvažniji korak u smanjenju broja lutalica, uz donatorsku pomoć srodnih međunarodnih organizacija, "Orpak" u Kruševcu kontinuirano sprovodi već deset godina.

"Dosta je povećano interesovanje. Ranije je to bilo oko 300 do 400 na godišnjem nivou, a sada je već 500 do 600 sterilizacija, a od toga gro spada u ove besplatne, ali povećano je interesovanje i za sterilizacije koje vlasnici plaćaju", kaže veterinar Aleksandar Gajić.

Ljubav prema životinjama i fotografiji Tom je udružio sa potrebom da se napuštene zaštite. Dokumentarac "Lica nade" čija se premijera očekuje februara narede godine, kaže na rastanku, njegov je doprinos buđenju svesti kod ljudi.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво