Читај ми!

Šta je ostalo od nekadašnjeg grada stakla

Tradicija proizvodnje duvanog stakla u Paraćinu traje duže od jednog veka, a grad će uskoro dobiti i Muzej staklarstva. Iz Ministarstva kulture posle konkursa „Gradovi u fokusu”, stiže novac kako bi vredni unikatni predmeti nastali umećem stakloduvača, ali i nematerijalno nasleđe umetničkog zanata bili sačuvani za buduća pokolenja.

U Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu nekada se proizvodilo duvano staklo. Na korak od peći gde se topila staklena masa, radili su stakloduvači, majstori koji su od zadatog nacrta pravili umetnička dela. Fine čaše i ekskluzivni i skupoceni servisi, ukrasi, nalazili su put do svih zemalja sveta. Paraćinci se sa setom sećaju tih dana.

Srbobran Kilibarda je jedan od umetnika koji je od sredine sedamdesetih godina radio u Staklari kao dizajner. Staklo je, kaže, materijal koji umetniku pruža neverovatne mogućnosti.

Prva serija staklenih činija sa dodatom plavom bojom prodata je istog dana kada je izložena. Otac mu je bio stakloduvač, a ideje je dobijao radeći sa majstorima kraj visokih peći.

„Pa kad drži lulu, kad ovako razvuče to je kao med, odmah napravi drugu formu. Kad sam ga posmatrao kako on to radi, kojom rukom, kažem nemoj tom rukom nego moraš kao štap kada bi pustio da lebdi, znate, to je umetnost", rekao je dizajner stakla Srbobran Boca Kilibarda.

Početkom 2013. godine ugašena je poslednja peć za ručnu obradu stakla i stakloduvači su morali da odlože svoje staklarske lule. Opština je želela da osnivanjem muzeja staklarstva od zaborava otrgne deo vremena koji je Paraćin promovisao širom sveta.

„Mi smo svi jako emotivni u Paraćinu što se tiče staklare, Srpske fabrike stakla. Sama činjenica da su Ujedinjene nacije proglasile 2022. za godinu stakla govori u prilog tome da je staklo budućnost a sigurno ne prošlost", istakao je Branislav Stojanović, opštinski većnik za kulturu.

Iz Ministarstva kulture stiže 25 miliona dinara za Muzej staklarstva koji će biti u prostorijama diskonta pri paraćinskoj staklari. Javnosti će tada biti dostupan i impozantni mozaik od stakla težak šest tona kojim je umetnik Kilibarda predstavio otvore peći gde se topilo staklo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво