Читај ми!

Gumene mede, savršen način da savladate osnove genetike

Recimo da crveni gumeni medved ima bebu sa žutom gumenom medvedicom – koji procenat crvene i žute boje će imati njihova deca?

Pod pretpostavkom da genetika kod gumenih medveda funkcioniše na isti način kao kod nas, onda bi potomci žutog i crvenog medveda trebalo da imaju jedan set hromozoma od mame i jedan od oca – dakle 50 odsto od svakog – lako!

Međutim, pre nego što naši parovi hromozoma (i geni od kojih su oni sačinjeni) pređu na sledeću generaciju, oni se pomešaju.

Na primer, DNK iz hromozoma tri koji ste nasledili od mame biće zamenjen ekvivalentnim odeljkom DNK iz vaše druge verzije hromozoma tri, koji ste dobili od oca, u procesu koji se zove genetska rekombinacija.

To znači da deca crvenog i žutog gumenog medveda neće nužno imati četvrtinu DNK svog gumenog bake ili deke. Te kako se pola crvene, pola žute gume počnu da sparuju, a zatim i njihova deca, mešavina postaje sve neobičnija i neočekivanija.

Ovu neobičnu ideju „slatke“ nastave genetike na svom nalogu na Tviteru je prvi predstavio profesor neuronauke sa Univerziteta u Njujorku Džej Van Bavel i privukao veliku pažnju.

Mada je ideja naizgled vrlo jednostavna, pokazuje se da se genetika lako i brzo komplikuje.

Ovo je vrlo ukusan način da se objasni prenošenje naslednih osobina, ali ne objašnjava sve. Na primer, ovde ne možemo saznati koje su osobine dominantne ili recesivne.

U stvari, nastavnici često koriste gumene medvede kako bi učenicima objasnili osnove nasleđivanja i prenošenja gena.

Ali da biste tačno pokazali kako se specifični geni i njihove povezane osobine dobijaju od mame i tate (i da biste utvrdili razmere po kojima treba da pomešate gumene medvede) treba se poslužiti još jednim pomagalom koje bi morali da znaju svi učenici srednje škole – dobrim starim Panetovim kvadratom.

On nam omogućava da vidimo koje su osobine dominantne (veliko slovo) kao i moguće kombinacije osobina sa kojima možemo završiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво