Читај ми!

Sara umesto da leti svetom, odlučila da gnezdo svije u Gostilju

U istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva Sara Mijailović je prva i, za sada, jedina žena pilot helikoptera. Sa tom licencom mogla je da radi bilo gde u svetu, ali je zbog pandemije koronavirusa odlučila da se nastani u Gostilju na Zlatiboru.

Odrastajući uz oca pilota, Sara je zavolela vazduhoplovstvo. Pored fakultetske diplome, stekla je i pilotske licence, a već dve godine je direktorka preduzeća koje je prvo registrovano za taksi prevoz helikopterima.

„Letim od svoje sedamnaeste godine i zanimljivo je to što sam prvo naučila da letim na avionu, pa onda da vozim auto“, napominje Sara Mijailović.

Pilotska licenca pružala je Sari priliku da se zaposli bilo gde u svetu. Međutim, pobedili su ljubav prema suprugu i zlatiborskim lepotama.

Helikopterom je sletela i u brak, venčanjem na vrhu Čigote. Beogradski asfalt mladi bračni par zamenio je Gostiljem.

„Ja sam se zaljubila u ovo selo. Stvarno je ovde prelepo i za život i čist vazduh, priroda. Pre svega, mogu auto da parkiram ispred kuće, za razliku od Beograda. Tako da, mislim kad je on rekao da želi da se vrati na Zlatibor, ja sam ga podržala apsolutno u tome, jer mislim da je ovde budućnost“, dodaje Sara.

Zbog epidemije, počeli su da se bave proizvodnjom jedinstvenog gostiljskog sira.

„Kako je krenula korona, mlekara koja je otkupljivala naše mleko je stopirala otkup i mi nismo znali šta ćemo sa mlekom, odnosno nismo imali gde da ga dajemo i ja sam bukvalno preko noći organizovao neku proizvodnju“, objašnjava Mirko Mijailović.

Tako je slavska sala pretvorena u proizvodni deo, a zrenje sireva je u bivšem rakijskom podrumu. Svako u domaćinstvu ima svoje zaduženje, ali oko prinove se svi otimaju.

„To nam je najveći dar i poklon. To nam je dalo dodatno energiju da tek radimo, da nastavimo svi. To je nas baš obradovalo i svima želim da svako dočeka. To je nešto najlepše što mi se desilo u zadnjih dvadeset godina“, priznaje Mirko.

Sara i Mirko znaju da je svaki početak težak, ali neće odustati od svoje zamisli.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво