Читај ми!

Povratak u prošlost i zavodljiv pogled u pudrijeru

Najnovije mere u borbi protiv kovida 19 utiču i na rad kulturnih ustanova. U leskovačkom Narodnom muzeju postavljena je izložba instalacija i fotografija na platnu leskovačke akademske umetnice i profesora Akademije strukovnih studija Marije Petković, bez svečanog otvaranja i prisustva publike. Njene "Uspomene i sećanja" mogu da se otkriju samo tokom radnog vremena uz pridržavanje svih propisanih mera.

Nekada prefinjenija, suptilnija, cenjenija, ali i danas podjednako neophodna, pudrijera je inspiracija leskovačkoj umetnici Mariji Petković. Traganje kreće spontano pre 12 godine od jedne, dobijene na dar od drage osobe.

„Mene je fascinirao taj jedan mali ženski predmet koji je sam po sebi nosio i neku energiju, jer je pripadao nekom, i onda sam tada odlučila da krenem da skupljam te pudrijere koje sam nalazila na pijacama, na buvljacima, mnoge su dobijene", rekla je Marija Petković, autorka izložbe.

Deo kolekcije tera posmatrače, da se razmišljajući o materijalnom i duhovnom svetu vlasnica,  zapitaju o sopstvenom identitetu.

Ručni rad u srebru i ručni vez iz 1940. godine, imaju posebno mesto u staklenim vitrinama i tehnici fotografija na platnu.

S druge strane, tu je i puder iz starinskih pudrijera na platnu u ton karti kolektivnih uspomena i sećanja pojačavajući utisak prolaznosti.

U posebnom delu su lične uspomene i sećanja satkani sa melanholijom i mnoštvom emocija.

„Ovaj prostor mi je omogućio da taj deo bude potpuno izdvojen i ima jednu posebnu priču i za mene naravno dragocenu", dodala je Marija.

Igra se Marija Petković na svojoj desetoj, jubilarnoj izložbi, našim očekivanjima. Ne smeta joj tišina.

Nenadano posvetiće svakom posetiocu  pažnju. Prijatelji, kolege, njeni studenti u galeriju Narodnog muzeja mogu po strogim pravilima.

„Od merenja temperature, na svim punktovima imamo sredstva za dezinfekciju ruku, posete su ograničene na četiri osobe. Takođe, mi smo se prilagodili ovoj situaciji i sve naše aktivnosti su vidljive onjaln", izjavila je direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević.

Buđenje uspomena i sećanja od 12 do 16 sati, naredne dve sedmice.

Istovremeno zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa Bugarskom kreću važni radovi - izgradnja lapidarijuma i kompletna rekonstrukcija holova koji povezuju dve stalne postavke. Na ponos Narodnog muzeja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво