Na prodaju kuća sa bazenom u Las Vegasu, osam metara ispod zemlje

U periodu Hladnog rata mnogi su živeli u strahu od atomske bombe. Statistike govore da je do 1960. godine skoro 70 odsto odraslih Amerikanaca verovalo da će se to dogoditi, a procenjuje se da je već do polovine šezdesedih izgrađeno oko 200.000 privatnih atomskih skloništa. Trenutno je jedan luksizni bunker u Las Vegasu iz tog perioda oglašen na prodaju za 18 miliona dolara.

Kada su bunkeri i skloništa postali popularni u doba Hladnog rata, Amerikanci su želeli da ih urede tako da što više podsećaju na njihove domove. Oni koji su imali dovoljno novca bunkere su uspevali da opreme svim mogućim pogodnostima koje su mogli da zamisle.

Jedan od takvih zaljubljenika u „prigradsku ekstravaganciju“ bio je i Žirard B. Džeri Henderson – preduzetnik koji je bogatstvo stekao preko nekoliko kompanija, uključujući i „Avon“ kozmetiku i "Gulfstream Aerospace Corp".

Džeri je posebno bio uplašen od nuklearne pretnje i bio je ubeđen da će biti zbrisano sve sa lica zemlje, zauvek. Zato se 1964. godine obratio kompaniji „Podzemni domovi sveta“ čiju je ponudu video na Svetskoj izložbi u Njujorku.

Zanimljivo je da je Henderson živeo u svojoj podzemnoj kući sve do smrti, početkom osamdesetih. Ekstravagantnu podzemnu vilu u Las Vegasu koja se trenutno prodaje za 18 miliona dolara, pak, izgradio je sedamdesetih godina.

Kada se pogleda unutrašnjost, kuća izgleda kao bilo koja druga kuća u predgrađu iz tog perioda. Ima lepu kuhinju, prostrane spavaće sobe, šest kupatila, džakuzi, bazen, čak i plesni podijum.

Međutim, činjenica je da se ovaj luksuzni dom površine 5.000 kvadratnih metara nalazi ispod druge, nadzemne kuće. Na prvi pogled je očigledno da podzemna vila nije dugo renovirana jer ukrasi i nameštaj izgledaju kao da ste ušli u vremeplov i vratili se pola veka u prošlost.

Podzemnu vilu okružuje još 15.000 kvadratnih metara dvorišta na kome se nalazi veštačka trava, drveće, kamenje, čak i ručno oslikani murali sa pejzama šume i sela. Svetla u dvorištu simuliraju različita doba dana, a na plafonu svetlucaju lampice koje imitiraju noćno nebo.

U bunker se silazi liftom koji je vešto sakriven iza ukrasnog kamenja, ili stepenicama koje se nalaze u šupi u dvorištu.

Iako nije izgrađen da izdrži nuklearnu eksploziju, ovaj luksuzni apartman koji se nalazi osam metara ispod zemlje može se preurediti i pretvoriti u pravo atomsko sklonište, ukoliko je neko spreman da ga kupi za 18 miliona dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво