Dvorac Obrenovića u Takovu dobija repliku

Vlada Srbije sa pet miliona evra finansiraće ponovnu izgradnju dvorca Obrenovića u Takovu, koji je izgoreo 1917. godine. Priprema se projekat, a replika dvorca, osim zbog istorijskog i kulturnog nasleđa Obrenovića, biće važna i za razvoj turizma.

Razglednice, fotografije, delovi nameštaja i posuđa jedina su svedočanstva o postojanju dvorca u Takovu. Deo senika i pomoćne objekte koji su bili u dvorskom kompleksu pamti Ljubiša Jovanović. Seća se i da je krajem pedestih u seoskoj biblioteci čitao knjige koje su nekim čudom sačuvane iz dvorca.

„Tu se nalazila i šah-sala sa šah-stolovima koji su pripadali dvorcu. Ja mislim da je bilo jedno četiri garniture stolova sa furniranim, lepim crno-belim poljima, sa figurama i fiokama“, priča Ljubiša.

Kralj Aleksandar i kraljica Draga boravili su u njemu samo jednom. Posle Majskog prevrata, kojim je dinastija Obrenović svrgnuta sa vlasti pokretnu imovinu nasledila je kraljica Natalija, pa veliki deo onoga što je bilo u dvorcu prodat je na aukcijama u inostranstvu.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, ističe da je 1911. godine organizovana aukcija, odnosno licitacija ispred crkve brvnare u Takovu.

„Deo pokućstva takođe je prodat, a taj novac kraljica nije zadržala za sebe već je lokalnim, tadašnjim vlastima ovde prosledila za opremanje Doma Miloša Velikog, a to je zapravo prvi deo današnje zgrade Gimnazije u Gornjem Milanovcu“, objasnio je Marušić.

Gradnja replike zdanja, kog su pre više od veka projektovale arhitekte iz Beča, planirana je u neposrednoj blizini čuvenog Takovskog grma, na mestu nekadašnjeg dvorca.

„Želimo da se odužimo dinastiji Obrenović sa jedne strane, sa druge strane mislimo da je to veliki potencijal Opštine Gornji Milanovac. Mi moramo svakako u Takovo vratiti sve ekskurzije, prevashodno da naša deca nauče odakle je potekla moderna Srbija“, zaključio je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Letnjikovac u Takovu, istoričari beleže, kraljevski par dobio je na dar od naroda Rudničkog okruga 1901. godine. Istina, manje raskošan od drugih građevina u kojima su Obrenovići živeli – imao je 36 prostorija, brojne salone.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво