Kako po preporuci „Njujork tajmsa“ provesti 36 sati u Beogradu

„Njujork tajms“ je u reportaži o Beogradu, posetiocima nakadašnjeg glavnog grada Jugoslavije preporučio muzeje i klubove. Osim toga, za 36 sati, u gradu, „u kojem je istorija na svakom koraku“, nezaobilazna je šetnja Kalemegdanom a degustacija srpskih specijaliteta - obavezna.

„Dok turisti preplavljuju evropske gradove poput Barselone, Venecije ili Dubrovnika, srpska prestonica tiho se oblikuje u vrlo zabavnu balkansku metropolu“, počinje stvaranje slike o Beogradu Njujork tajms. 

Narodni muzej i Muzej savremene umetnostu otvoreni su posle dugotrajnih obnova, pa stanovnici bivše prestonice Jugoslavije, pristupačnog i prijateljski nastrojenog Beograda, koji ima mnogo da ponudi, spremno čekaju goste, navodi list.

Autor teksta je čitaocima preporučio razne aktivnosti u Beogradu tokom neke vrste produženog vikenda, vodeći ih kroz Beograd od petka posle podne do nedelje.

Za prvi dan posete, preporučuje se poseta Narodnom muzeju. Navodi se da se u njemu mogu videti „veličanstvena dela, uključujući artefakte iz rimskog doba iz cele Srbije, slike Renoara i Tintoreta, dela Nadežde Petrović, Ivana Meštrovića, Marka Murata“.

Sa umetnosti i istorije, posetiocima se preporučuje da u večernjim satima pređu na izvrsnu domaću hranu, jagnjetinu, srpski sir, teleći jezik s cveklom... Kao lokacija gde se mogu okusiti brojni specijaliteti i gde se može uživati u posebnoj atmosferi avangarde – navedena je Skadarska ulica.

U subotu, Njujork tajms turiste šalje najpre u Muzej Jugoslavije. U kratkom osvrtu na istoriju Jugoslavije, koju definiše kao fascinantnu mešavinu južnoslovenskih naroda, list navodi da je u Muzeju i Titov grob - Kuća cveća.

Dodaje da posetioci mogu da vide i kolekciju poklona koje je Tito dobio od brojnih svetskih lidera, među kojima je kamen sa Meseca, koji mu je poklonila posada Apola 11.

Za vreme subotnjeg ručka, autor upućuje posetioce na ručak koji „može da košta oko 3.000 dinara za dvoje“. Preporučuje suve šljive, kobasice, gulaš, šopsku salatu...

Autor ne propušta da pomene šljivovicu i preporučuje turistima da neku bocu rakije kupe kao suvenir. Napominje da u nekim destilerijama, može da se proba više od 20 različitih rakija među kojima su one od dunje, jabuke, kajsije...

Subota uveče u Beogradu, za autora teksta u Njujork tajmsu, provodi se najpre u restoranima i kafanama gde „treba probati ćevape, svinjska rebarca, neko od srpskih vina“.

Za kasne večernje sate, rezervisani su klubovi i kafići „gde se služe odlični kokteli i gde je uvek puno sveta“.

Nedelja ujutru je odlična za šetnju Kalemegdanom. Kalemegdanska tvrđava je u listu definisana kao „mesto gde je Beograd rođen“ i gde se danas može uživati u kafićima i u zoološkom vrtu.

Boravak u Beogradu u trajanju od 36 sati završava se, po preporuci Njujork tajmsa, dobrim obrokom. Kako list navodi, za oko 1.900 dinara po osobi, može se izabrati kvalitetno jelo od svinjskog, junećeg ili pilećeg mesa.

Preporuka je pljeskavica uz mlevenu papriku, kajmak i ajvar. Uz sve to ide neko od domaćih vina ili vino iz regiona.

Kada je reč o prenoćištu, list preporučuje hotele na Vračaru u blizini Hrama Svetog Save, dok predočava i mogućnost iznajmljivanja privatnih stanova na dan.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво