„Ukusan ovaj sanduk“ – jubilarna „Grobarijada“ u Požarevcu

Deseta „Grobarijada“ okupila je u Požarevcu preko sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Grobarijada“ je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

Na „Grobarijadi“ je glavna atrakcija bila torta u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem, a deljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

Organizator „Grobarijade“ u Požarevcu bio je ovdašnji pogrebnik Radiša Mihajlović, čiji je nadimak „Drnda“, pretočen u ime firme, postao sinonim za pogrebne usluge u Istočnoj Srbiji.

Radiša kaže da su i pogrebnici ljudi kao i svi drugi, i da njima često zadrhti srce dok rade svoj posao, ali posao je takav i mora se raditi profesionalno. Smatra da čuvena maksima filmskih pogrebnika Topalovića, kako je „samo smrt siguran posao“ nije u potpunosti tačna, jer je svaki posao siguran ako se dobro radi.

Inače, Radiša se specijalizirao za prevoz pokojnika iz inostranstva. I prevozi ih isključivo „mercedesom“, jer naši gastarbajteri uglavnom i za života najviše vole taj automobil. Posebno je na ceni „mercedes“ u kome je Drnda prevozio kovčeg sa telom Slobodana Miloševića, na sahrani bivšeg predsednika Srbije 2006. godine.

Pogrebnici imaju i svoje Udruženje, koje okuplja njih stotinak iz Srbije. Predsednik Udruženja pogrebnika, Ivan Stanisavljević, kaže da dobro sarađuju i zajednički se bore protiv nelojalne konkurencije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво