Nastavci „Harija Potera“ spaljeni u Poljskoj kao svetogrđe

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i neke delove serijala „Hari Poter“ britanske autorke Džej Kej Roling.

„Mi poštujemo reč“, naveli su sveštenici na nalogu na Fejsbuku na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavet.

U jednom pasusu podstiču se vernici da unište neprijatelje Boga uz zapoved „Spalite njihove idole u vatri“.

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa „SMS sa nebesa“ izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući, afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran „Helou Kiti“ i hinduska figura.

Knjige su paljene u nedelju, nakon mise u 11 sati, rekao je neimenovani vernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

Od vernika je zatraženo da donesu predmete koji se dovode u vezu sa „negativnom energijom“ i sujeverjem, uključujući amajlije.

Serija knjiga Hari Poter govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Serijal je i ranije izazivao kritiku verskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na veštičarenje, podseća AFP.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво