Pančevo prvi grad u Srbiji sa bibliotekom na otvorenom

U Narodnoj bašti u Pančevu, uz kafe galeriju, postavljena je biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem. Osnovna ideja je da knjige i časopisi u ovoj biblioteci budu dostupni svima zainteresovanima za čitanje, ali i razmenu po principu: Ko donese i ostavi knjigu koja mu više ne treba, može da uzme neku drugu iz biblioteke.

Biblioteka je postavljena u javnom prostoru uz praktičnu upotrebu solarne energije, a svaki komad ugrađen u nju specijalno je napravljen na osnovu projekta arhitekte.

Luka Mladenović, mladi arhitekta i direktor Arhitektonskog biroa Dominante iz Beograda, koji je dizajnirao i projektovao izgled biblioteke, objasnio je zašto je komad urbanog mobilijara baš ovakav i koliko je za mlade arhitekte važno da imaju punu slobodu prilikom kreiranja nekog novog proizvoda.

U procesu projektovanja, kako kaže, prošao je kroz više različitih varijanti same forme, dok se na kraju nije odlučio za ovaj oblik koji je izrađen i postavljen u Narodnoj bašti u Pančevu.

„Mislim da je veoma izazovna i atraktivna i nadam se da će biti jedno mesto susreta u parku. Ovde je poseban izazov bio formu pretvoriti u kvalitetan funkcionalan element koji je postavljen u park. Zahtevna su bila i vrata od pleksiglasa, zbog kojih je sada potpuno izolovana od svih atmosferskih uticaja i hermetički zatvorena. Odlučili smo se da bude plave boje jer je to boja neba i boja beskraja i pomislio sam kako beskrajno ljudsko znanje koje je zapisano u knjigama zaslužuje da ima boju beskraja“, objasnio je Luka Mladenović, stipendista Fonda za mlade talente.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i mlade Pančeva kaže da je grad podržao realizaciju ovog projekta pre svega jer je jedinstven u zemlji, ali i regionu.

„To je projekat koji se bavim jednim savremenim vidom razmene knjiga, koji afirmiše knjigu i čitanje. Ovo je nešto što je pre svega uobičajeno u zapadnim zemljama, pre svega Skandinaviji, gde su čitanje, knjige i biblioteke na najvišem nivou razvoja u Evropi“, rekao je Rotar.

Lazar Jošanov, zamenik direktora projekta „Petro solar“ iz Novog Sada i autor serije proizvoda baziranih na praktičnoj upotrebi solarne energije, izradio je i ovu biblioteku naglasivši da je bilo izuzetno izazovno napraviti je pre svega zbog samog oblika objekta koji je arhitekta zamislio.

Dodao je da je posebno zanimljivo kod celog ovog objekta, zbog oblika, dizajna i dimenzija, činjenica da pri izradi nisu mogli da koriste klasične solarne ploče.

„Morali smo sa proizvođačem solarnih panela napraviti ovu jedinstvenu solarnu ploču, trouglastu, koja je debljine svega tri milimetra, a pruža veliku snagu. Ceo sistem može da radi duže od 10 dana po mrklom mraku bez ikakve dopune“, objasnio je Jošanov.

Projekat „Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem“ sufinansiran je na konkursu Grada Pančeva za podršku projektima u oblasti omladinskog sektora u 2018. godini.

Realizaciju projekta podržali su Grad Pančevo, Gradska biblioteka Pančevo, Narodni muzej Pančevo, Turistička organizacija Pančevo i JKP Zelenilo Pančevo.

Prve knjige i časopise za ovu biblioteku donirali su Gradska biblioteka Pančevo, književnici Nemanja Rotar i Gordana Vlajić i građanska inicijativa „Beogradski čitač".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво