Zavojsko jezero, kad uspomene izrone iz dubine

Posle tri decenije, zbog izuzetno niskog vodostaja Zavojskog jezera, na Staroj planini, iz vode su počele da izranjaju ruševine davno potopljenog sela Velika Lukanja. Ljudi koji su preživeli veliku prirodnu katastrofu, koja je bila povod za izgradnju Zavojskog jezera, i dalje gaje emocije i sećanja na taj događaj.

Iako su iz vode izronili tek obrisi i ruševine nekadašnje škole i igrališta, to je bilo dovoljno da se Stanko i Blagoje sete školskih dana. Kao da su i njihove uspomene, stare šest decenija, izronile iz vode Zavojskog jezera.

„Ja sada kad ovo gledam, jeste da je kamenje, ali ja vidim kuće. Vidim kao da tu postoji narod, sve što je nekad bilo“, kaže Blagoje Anđelković iz Velike Lukanje.

„Ja sam ovde prvi put sa svojih sedam drugara iz Zavoja došao 1958. godine 1. septembra. Tu sam upoznao sve drugare iz srednjeg Visoka i odavde sam otišao u svet“, priseća se Stanko Jovanović iz Zavoja.

Ja sada sedim na stepeništu nekadašnje zadruge u selu Velika Lukanja. Zadruga i selo nestali su pod vodom pre tri decenije.

Za potrebe izgradnje hidroelektrane i Zavojskog jezera, potopljena su tri sela, a svemu je kumovala jedna prirodna katastrofa.

Pre tačno 55 godina, odronilo se brdo iznad tadašnjeg sela Zavoj na Staroj Planini i blokiralo reku Visočicu koja je potopila stotine kuća.

O tome i danas svedoče snimci iz dokumentarnog filma Krsta Škanate. Iz poplavljenog sela vojska je evakuisala 1.700 ljudi.

„Uspeli smo da spasimo majku, pokojnu snaju i njenu decu i odveli smo ih u selo Pokrovenik kod sestre“, objašnjava Stanko Jovanović.

Ruševine koje su izronile iz vode, ovih dana, obilaze uglavnom vremešni meštani staroplaninskih sela kojih odavno više nema. Mnogi kažu da im je izgradnjom Zavojskog jezera potopljen deo života.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво