Zavojsko jezero, kad uspomene izrone iz dubine

Posle tri decenije, zbog izuzetno niskog vodostaja Zavojskog jezera, na Staroj planini, iz vode su počele da izranjaju ruševine davno potopljenog sela Velika Lukanja. Ljudi koji su preživeli veliku prirodnu katastrofu, koja je bila povod za izgradnju Zavojskog jezera, i dalje gaje emocije i sećanja na taj događaj.

Iako su iz vode izronili tek obrisi i ruševine nekadašnje škole i igrališta, to je bilo dovoljno da se Stanko i Blagoje sete školskih dana. Kao da su i njihove uspomene, stare šest decenija, izronile iz vode Zavojskog jezera.

„Ja sada kad ovo gledam, jeste da je kamenje, ali ja vidim kuće. Vidim kao da tu postoji narod, sve što je nekad bilo“, kaže Blagoje Anđelković iz Velike Lukanje.

„Ja sam ovde prvi put sa svojih sedam drugara iz Zavoja došao 1958. godine 1. septembra. Tu sam upoznao sve drugare iz srednjeg Visoka i odavde sam otišao u svet“, priseća se Stanko Jovanović iz Zavoja.

Ja sada sedim na stepeništu nekadašnje zadruge u selu Velika Lukanja. Zadruga i selo nestali su pod vodom pre tri decenije.

Za potrebe izgradnje hidroelektrane i Zavojskog jezera, potopljena su tri sela, a svemu je kumovala jedna prirodna katastrofa.

Pre tačno 55 godina, odronilo se brdo iznad tadašnjeg sela Zavoj na Staroj Planini i blokiralo reku Visočicu koja je potopila stotine kuća.

O tome i danas svedoče snimci iz dokumentarnog filma Krsta Škanate. Iz poplavljenog sela vojska je evakuisala 1.700 ljudi.

„Uspeli smo da spasimo majku, pokojnu snaju i njenu decu i odveli smo ih u selo Pokrovenik kod sestre“, objašnjava Stanko Jovanović.

Ruševine koje su izronile iz vode, ovih dana, obilaze uglavnom vremešni meštani staroplaninskih sela kojih odavno više nema. Mnogi kažu da im je izgradnjom Zavojskog jezera potopljen deo života.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 20. okt 2018, 06:57) - Student hidrogeologije [neregistrovani]

Dokle vise laznih vesti??

Toplo bih preporucio sve da posete ovo prelepo jezero koje je jako izolovano od spoljasnjeg sveta pa je kvalitet vode u jezeru gotovo pogodan za pice.. Brana je napravljena prirodnim putem a nova vestacka, je morala da se napravi da se ne bi unistilo sve sto postoji nizvodno od prirodne brane...
Nizak vodostaj je posledica susa, reka visocica je jako mala reka i njene pritoke su vise potoci nego reke... Dojkinacka reka, Rosomacka reka... Posto nema padavina skoro da su sve te recice presusile...
Nemojte odmah da racunate sve kao ljudski faktor..

(ponedeljak, 17. sep 2018, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

samo

Samo još da je rečeno da je do "izuzetno niskog vodostaja" jezera došlo zato što se besomučno, 24 časa dnevno već više od mesec dana ispušta voda iz jezera, proizvodi struja a ta struja zatim izvozi po niskim cenama (jer očigledno da temperature u Srbiji nisu takve da je povećana potrošnja struje u poslednjih mesec dana). A kada dođe zima, i akumulacija bude prazna, uvozićemo struju po znatno većim cenama. Jer smo tako u mogućnosti.

(nedelja, 16. sep 2018, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

..

najverovatni je covek uzrocnik sto se brdo odvojilo

(nedelja, 16. sep 2018, 22:49) - Dragan [neregistrovani]

Zavojsko "jezero"

Ta hidrocentrala je "reverzibilna" centrala, i ništa više...Tzv vršna centrala pobudjuje apetite pojedinih moćnika da preraste u centralu koja non stop radi i na taj način usisa svu vodu koja je krvotok Stare planine!

(nedelja, 16. sep 2018, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Jadni ludi, nije im lako

Razumem osecanja ovih ljudi, posebno onih koji nisu dobrovoljno pristali na ovo.
Ima jos takvih jezera koja su nastala na sl.nacin.
Neko je iskoristio njihovu muku, za bagatelne pare uzeo im domove, uspomene,...