Propada najstarija kuća u Beogradu

Najstarija kuća u Beograda nalazi se u naselju Ćukovac u Zemunu. Obaveza stanara je da je održavaju, a za bilo kakve spoljašnje radove potrebna im je dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kuća - spomenik kulture propada i očigledno nije dovoljno da samo stanari ulažu u održavanje.

Najstarija kuća u Zemunu u ulici Vasilija Vasiljevića 10 – propada.

U naselju je Ćukovac, nedaleko od Gardoša i pominje se u zapisima francuskog putnika Kiklea, još iz 1658. godine.

Tokom tri i po veka menjali su se vlasnici. Od 18. veka se tu nalazila kafana „Beli medved“ koja je 1848. godine nacionalizovana, a 60-tih godina prošlog veka zatvorena.

„Ona je ucrtana kao 'Car Taken' ili 'Čardak', bio je tu verovatno han, odnosno kafana, a na spratu boravište. Zna se da je u njoj boravio Eugen Savojski, prilikom osvajanja Beograda, i Zemun je bio od 1717. do 1918. pod austrijskom vlašću. Ova kuća je jedina orijentalna balkanska arhitektura“, objašnjava Aleksandra Dabižić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sprat je podeljen na dve stambene jedinice, a prizemlje nije u funkciji. Kuća je spolja ruinirana, a krov prokišnjava. Spomenik je kulture, pa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture treba da odobre popravku.

Na značaj kuće podseća tabla, ulaz u lagum je zaključan.

Kuća bi turistima svakako bila interesantna. Nekad je prostor u prizemlju izdavan slikarima, umetnicima.

Mogla bi se iskoristiti, ali se pre svega mora održavati. U nadležnosti je poslovnog prostora grada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво