Čudno drvo u Leskovcu

Japanska jabuka, drvo poreklom iz Azije, raste u tropskim i suptropskim područjima po celom svetu, u Sredozemlju, ali i na obroncima Himalaja, sve do 2.500 metara nadmorske visine. Međutim, kod nas se retko može videti i zato narandžasti plodovi egzotičnog voća u dvorištu porodice Girić u Leskovcu privlače poglede svih prolaznika.

Okrugli plodovi po boji podsećaju na pomorandžu, po  glatkoj, sjajnoj kožici na paradajz, ali ovalni kožasti listovi ukazuju da je ovo voće od neke druge sorte. Drvo ukrašeno zrelim narandžastim plodovima u dvorištu kuće u centru Leskovca budi znatiželju prolaznika.

Japanska jabuka se na dalekom istoku može videti na svakom koraku, ali ne i kod nas. Goran Ranđelović kaže da mu svaki put kada prođe ovim delom grada pogled zastane na drvetu sa neobičnim plodovima.

"Moja supruga i ja često se pitamo koje je to drvo. Ništa slično nismo videli: liči na pomorandžu ali nije, da li je jabuka, ne znam", kaže Goran.

Uobičajeni naziv za japansku jabuku na istoku je kaki, otkriva nam Predrag Girić koji je ovo stablo zasadio pre pet godina. Stiglo mu je iz Skoplja. Nije ga posebno negovao, pa se i sam začudio dobrom rodu i još lepšem izgledu.

"Japanska jabuka se bere tek kada opadne lišće, posle prvih mrazeva. Prošle godine sam je probao pre nego što je sazrela, bila je tvrda i opora", naglašava Predrag.

Kao dunja na ormaru

Sazrevanjem, gorki plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, a da bi poprimio punu aromu mora biti sasvim zreo, skoro crven. I tada može da se jede kašičicom.

"Ne mogu tačno da odredim kakav je ukus japanske jabuke. Mene podseća na nešto između pomorandže i jabuke. U svakom slučaju, plod je kašast i veoma zanimljivog ukusa", kaže Nadežda Girić, koja japansku jabuku predano neguje.

Uz japansku jabuku, u dvorištu Girića rastu i dunje stare više od sto trideset godina. Već su obrane. Nikad nije bolje rodila, kažu, ove godine bilo je skoro dvesta kilograma. Biće u domu Girića dobre dunjevače.

Na japansku jabukovaču iz srpskog kazana sačekaće još pet-šest godina.

Ove godine tridesetak plodova, sledeće Girići očekuju da bude toliko da se napravi sok ili džem.

Ipak, kada se zna koliko obilje minerala i vitamina sadrži, potom mikroelemente kao što su cink i magnezijum, i veliki broj amino-kiselina, možda je najbolje da se jede neprerađena. A japanske jabuke na ormaru, kao i dunje, moge da ostanu zdrave sve do proleća.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво