Civil se slučajno katapultirao

Prijatelj kojeg je „na svoju ruku” pilot iz južnoafričke vojne akro-grupe „Srebrni sokolovi” poveo na let, slučajno je tokom jednog manevra povukao ručicu za katapultiranje sedišta. Na sreću, osim njegovog šoka, nema posledica.

Umesto da se provede kao nikad u životu, putnik kojeg je kapetan Gerhard Lorens, član južnoafričke vojne akro-grupe "Srebrni sokolovi", poveo na let svojim Pilatusom PC-7Mk II, doživeo je šok kao nikad u životu!

Neimenovani civil, koji se verovatno na prijateljskoj osnovi našao u kabini iza iskusnog kapetana Lorensa, tokom jednog manevra u vazduhu pokušao je da se uhvati za nešto čvrsto kada se cimnuo ka napred. Slučajno je izabrao najgore moguće rešenje - žuto-crnu ručku postavljenu između nogu.

Trenutak kasnije je shvatio čemu ona služi dok je "kao metak" leteo u vis zajedno sa sedištem. Sreća da je na glavi imao pilotsku kacigu, jer je prvo proleteo kroz poklopac kabine od perspeksa, sličnog pleksiglasu. 

Dve rakete ugrađene u sedište su ga nosile još 100 metara "ka nebu", a zatim se sedište automatski odvojilo od njega. To je ujedno i trenutak kada se padobrani otvaraju.

Čovek se, zatim, lagano prizemljio nedaleko od vazduhoplovne baze Langebanveg, 130 kilometara od Kejptauna, i prošao bez ikakvih povreda iako je potpuno nepripremljen doživeo ubrzanje od oko 20 G.

U međuvremenu su oficiri južnoafričkog vazduhoplovstva hitno poslali jedan helikopter da ga pokupi, a kapetan Lorens je bezbedno spustio svoj avion. 

Portparol baze je potvrdio da je pokrenuta istraga o incidentu. "Još puno informacija treba da se proveri, ali je potvrđeno da se civil nenamerno katapultirao iz Pilatusa PC-7Mk II akro-grupe 'Srebrni sokolovi'. Pronašli smo ga neozleđenog i vratili u Langenbanveg", dodao je u svojoj izjavi.

Civilima se vrlo retko dozvoljava letenje vojnim avionima bilo gde u svetu. Penzionisani pilot-instruktor SAAF-a je u svom komentaru na događaj naglasio da je neobučeni putnik imao mnogo sreće što je izbegao ozbiljne povrede tokom procesa katapultiranja.

"Ručica za koju se uhvatio se povuče samo 2,5 centimetra i vi izlećete. Doživite jedan strahovit udar otpozadi i odoste. Mi to treniramo, jer ako ne uradite dobro i ne držite telo u pravilnoj poziciji za katapultiranje, možete završiti sa višestrukim povredama kičme ili još mnogo gore."

Inače, "Srebrni sokolovi" su zvanični petočlani južnoafrički vojni akro-tim, osnovan 1968. godine, otkada nastupa na mnogim državnim i sportskim događajima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво