Ženka ajkule oplodila samu sebe u nedostatku mužjaka

Naučnici su ostali šokirani kada je ženka zebra-ajkule donela na svet tri mladunčeta nakon godina provedenih u izolaciji bez mužjaka. Dalje analize pokazale su da je ajkula, jednostavno, u nedostatku mužjaka razvila sposobnost da sve uradi sama.

Ajkula Leoni provela je 12 godina živeći sa mužjakom u akvarijumu u Taunsvilu u Australiji. Za to vreme, dobili su 24 mladunčeta. Zatim su je odvojili i stavili u zaseban bazen.

Posle četiri godine provedene bez mužjaka, Leoni je odjednom rodila tri zdrava mladunčeta krajem prošle godine.

Profesorka Kristin Dadžeon sa Univerziteta „Kvinslend“ u Brizbejnu prvo je posumnjala da Leoni nije možda na neki način sačuvala spermu partnera od njihovog poslednjeg odnosa i iskoristila je da oplodi svoje jajne ćelije.

Testovi su, međutim, govorili potpuno drugu priču. Mladunci su nosili isključivo njen DNK materijal, što je značilo da je Leoni postigla aseksualnu reprodukciju.

„Uprkos tome što se uobičajeno reprodukuju seksualnim putem, određene vrste kičmenjaka imaju sposobnost aseksualne reprodukcije“, navode u Nju sajentistu, objašnjavajući da postoje primeri nekih vrsta ćurki, zmajeva sa Komodoa, zmija i raža.

Ono što čini Leoninu situaciju potpuno jedinstvenom jeste da se aseksualna reprodukcija pojavljuje obično kod ženki koje nikada nisu imale polne odnose. Imajući ovo u vidu, postoje samo dva dokumentovana slučaja do sada – jedne raže i jednog udava.

„Kod vrsti koje su sposobne da se razmnožavaju na oba načina, postoje brojni primeri prelaska sa aseksualne na seksualnu reprodukciju. Ipak, veoma je retko da se suprotno desi“, ističe Rasel Bondarijanski, profesor sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.

Naučno objašnjenje o tome šta se tačno desilo postoji. Mogućnost samooplodnje postoji, ali ona je daleko od idealnog kada je u pitanju evolucija.

Ćelija, nazvana polarno telo, vrši oplodnju jajnih ćelija sa ženkinim genetskim materijalom.

„To svakako nije dobra dugoročna strategija jer smanjuje genetsku raznovrsnost i prilagodljivost“, objašnjava Dadžeon.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво