Vidiš dvostruko? Plati opet!

Poljaci koji su popili neku čašicu više mogu se naći u situaciji da moraju da plate troškove koje su već platili. U pitanju nije priviđanje dodatnih računa usled dejstva alkohola, već primena strogih zakonskih odredbi.

Pijani ili pripiti Poljaci koji moraju da potraže lekara u gradu Gruđondz na severu Poljske bolje da zaobiđu tamošnju regionalnu bolnicu, pošto će im naplatiti lečenje, čak i kada imaju zdravstveno osiguranje.

Ta bolnica je kao prva u Poljskoj počela da koristi mogućnost koju joj daje zakon - da naplati lečenje pacijentima koje je pijanstvo dovelo u bolnicu.

„Pijanca neće pustiti u avion, izbaciće ga iz banke. Samo u bolnicu može da dođe, napravi haos, a očekuje skupo lečenje", objasnio je dnevniku „Gazeta viborča" direktor bolnice Marek Novak.

„Već mi je prekipelo. Demoliraju ambulantu, vređaju lekare, spopadaju bolničarke. Dolaze šugavi sa vaškama, a kako bih zaštitio ostale pacijente moram da ih izolujem", požalio se Novak.

Kako se više ne bi dešavali apsurdi da nametljivi pijanac ostane izolovan tako što je sam u sobi, a ostali, pravi pacijenti sklonjeni u hodnik, Novak je odlučio da naplaćuje lečenje svakome kome alkohol u krvi pređe 0,5 promila, imao zdravstveno osiguranje ili ne.

Do sada je bolnica ispostavila 100 računa za lečenje, mahom sredovečnim muškarcima i naplatila od njih 14.300 evra, a rekorder je Poljak koji je pijan pao sa krova, povredio kičmu, a za lečenje platio račun od 6.000 evra.

Direktor bolnice naglasio je da lečenje naplaćuje i ljudima koji bi posle nekoliko čašica pića na svadbi ili proslavi dobili infarkt, jer i oni bez potrebe optrećuju džep poreskog obveznika.

„Ako znate da ste imali probleme, imate visok pritisak, gojazni ste, znate da će u sali biti zagušljivo, plešete, a uprkos svemu tome šljokate votku, onda ste za infarkt sami krivi", rekao je Novak.

Eksperti, međutim, nisu sigurni da i u tom slučaju bolnica ima pravo da naplati lečenje.

„Taj paragraf treba upotrebljavati oprezno, zato što predstavlja izuzetak iz pravila da zdravstveni osiguranici imaju pravo na besplatno lečenje. Može da se primeni samo kada je pijanstvo uzrok boravka u bolnici, recimo kada pijan podleti pod automobil", objasnila je bivša zamenica ministra finasija Dorota Safjan.

Direktor bolnice u Gruđondzu je, međutim, neumoljiv - kome se ne sviđa što mu naplaćujemo lečenje neka se obrati sudu i dokazuje da, recimo, ruku nije slomio baš zato što je bio pijan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво