Čitaj mi!

Švajcarska najsrećnija zemlja sveta

Švajcarska je najsrećnija zemlja na svetu, a odmah za njom su Island, Danska, Norveška i Kanada, kaže jedna međunarodna studija o sreći objavljena u Njujorku.

Rangirano je 158 zemalja, a Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija su od šestog do desetog mesta, piše Beta.

Sjedinjene Američke Države su na 15. mestu, Belgija na 19, Velika Britanija je na 21, a Nemačka na 26. mestu.

Francuska je na 29. mestu, Španija je 36, a Italija i Grčka su na 50, odnosno 102. mestu, dok je Rusija na 64.

Srbija je u donjoj polovini liste, na 87. mestu, iza Slovenije koja je na 55. mestu i Hrvatske koja je na 62. Rangirano je i Kosovo koje je takođe ispred Srbije, na 69. mestu, kao i Crna Gora koja je na 83. mestu.

Iza Srbije su Makedonija koja je dospela na 93. mesto, Albanija je 95, a Bosna i Hercegovina je na 96. mestu.

Izveštaj o sreći u svetu je treći godišnji, a cilj je da se pokuša da se utiče na politiku država. Ujedinjene nacije su tu studiju prvi put objavile 2012. godine, preneo je AFP.

Istraživači su listu sastavili na osnovu očekivanog životnog veka uz dobro zdravlje, BDP po glavi stanovnika, društvene podrške – mogu li se stanovnici osloniti na nekoga, poverenja merenog percepcijom odsustva korupcije iz politike ili rada, percepcije slobode pri odlučivanju u životu, i na osnovu procene velikodušnosti u društvu.

Trinaest prvoplasiranih zemalja je isto kao 2014. godine, ali u drugačijem redosledu, rekao je Džefri Saks, direktor Instituta za Zemlju na Univerzitetu „Kolumbija“ u Njujorku, jedan od autora izveštaja grupe nezavisnih eksperata.

Te zemlje imaju i bogatstvo i jaku društvenu podršku, relativno poštene i odgovorne vlasti, rekao je on na konferenciji za novinare.

„Zemlje u toj grupi nisu visokorangirane zbog prihoda, već zbog društvene podrške, ili po oba kriterijuma“, dodao je.

Avganistan (153. mesto) i ratom razorena Sirija (156) pridružili su se grupi od deset najmanje srećnih zemalja, na dnu rang-liste: Togo (158), Burundi (157), Benin (155), Ruanda (154), Burkina Faso (152), Obala Slonovače (151), Gvineja (150) i Čad (149. mesto).

Uprkos ratu, Irak je na 112. mestu, i to ispred Južne Afrike, Indije, Kenije i Bugarske.

Pored novca, izveštaj naglašava značaj pravičnosti, poštenja, poverenja i dobrog zdravlja, uz napomenu da ekonomska kriza ili prirodne katastrofe ne ruše nužno sreću.

Irska i Island su najbolji primeri zemalja koje su uspele da ostanu srećne, zahvaljujući jakoj društvenoj podršci, uprkos finansijskoj krizi koja ih je ozbiljno pogodila. Izveštaj pominje i region Fukušime u Japanu, gde je zemljotres 2011. godine „doveo do povećanja poverenja i sreće“, zbog jačanja veza među ljudima.

„Jedna od preporuka jeste da se merenje sreće upotrebi da bi se pomoglo svetu u ovom periodu postavljanja novih ciljeva održivog razvoja“, rekao je Saks.

On je takođe naglasio značaj detinjstva za kasnije ostvarivanje srećnog života.

„Moramo da rano investiramo u život dece, tako da postanu nezavisni odrasli, produktivni i srećni, doprinoseći i društveno i ekonomski“, objasnio je Saks.

Izveštaj se nalazi na sajtu http://worldhappiness.report/.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 02. jul 2022, 02:13) - Alex [neregistrovani]

Svajcarska najsrecnija zemlja .....

Ja za 5 god nisam tri nasmejana coveka sreo u CH..dok je sedativa ,antidepresiva na tone dobro je ...

(subota, 25. apr 2015, 13:04) - Adi Dil [neregistrovani]

Sreca u nesreci

Živeo sam u različitim sistemima i državama, i ova mi se anketa, nekako, podudara sa mojim vidjenjem istine. Švajcarci su najsrečniji narod na ovoj, ljudskim faktorom, unesrečnoj planeti. Ni ja ne mislim da su oni tako puno sretni, nego su manje nesretni. Mi i neprimečujemo, da smo podrobovi sistema u kojima živimo, podrobovi ustanova u kojima radimo, podrobovi medija koje pratimo i svi zajedno (ljudi, sistemi, ustanove, firme, mediji) čisti robovi odredjenih elita.
Kada bi se napravila anketa o sreči živih vrsta na planeti Zemlji, čovek bi zasigurno bio poslednji na toj listi.

(petak, 24. apr 2015, 18:30) - ... [neregistrovani]

Ponavljam se ali mora, pojam zaposlenost, posao, rad, i slični pojmovi moraju poprimiti savremeniji smisao, neograničeniji, neisključiviji itd!

...

(petak, 24. apr 2015, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

???

U kojoj Vi to Svajcarskoj zivite?Hocete da samo jedno u porodici radi,a i pored toga dobar auto vozite,dobro se hranite i oblacite i zavrsavate ko zna koje po redu kuce u Srb.Koga Vi folirate?Nego i sa tom jednom platom zavrsili ste mnogo sto ljudi u Srbiji mogu samo da sanjaju.Ne kukajte,nece Vam uzeti posao.Napisa jedan "Hladni kao Alpi",a mi kao jedini imamo dusu,kako da ne!U Svajcarskoj je samo 3% nezaposlenih i tih 3% trazi 16000 razloga da ne radi.Cini mi se da su i Vase gospodje tu!!!
Dve plate=pristojan i normalan zivot!!!

(petak, 24. apr 2015, 14:57) - S [neregistrovani]

EU

A oni bese nisu u EU?

(petak, 24. apr 2015, 13:43) - Neznani [neregistrovani]

Svasta

A od tih 4000 ili 5000 hiljada 3500 platis racune i plus hrana, pice, cigare, benzin, i ako izadjes nema te nigdje haha

(petak, 24. apr 2015, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

neznam sta je kriterij.....

U Kanadi svi se smiju I nece javno da priznaju kako im je....a kada malo duze razgovaramo onda kazu kako im je tesko kao I meni....radi se puno, sve poskupljuje - pogotovo kuce I stanarine I hrana.....mi smo ovdje jer nismo imali izbora....rat je bio I moralo se bjezati iz Hrvatske.....tako I na poslu ...svi se smijese I pricaju lijepo sa vama a tamo u kancelariji vas prijavljuju menadzmentu....

(petak, 24. apr 2015, 13:16) - Цвикераш из задње клупе [neregistrovani]

Срећа у Швајцарској

Вала ако је срећа да да живиш као миш, да једеш, спаваш и радиш као миш, да целог живота плаћаш разне хипотеке и кредите и да будеш живи леш, да би те на крају легално спровели еутаназију над тобом, онда је Швајцарска стварно дивна земља, па чак и са 4000 €/$. И ово са Данском Исландом, Канадом, па мајковићу који су им то критеријуми да сасваве такву листу. Тамо леденџа бре по9-10 месеци, ћебе преко неба, лети нема ноћи, не може да се спава, зими нема дана (не може да се нормално живи) па јел могуће да је једини критеријум среће - паре? Ја тако не мислим, а аутор ове будаласте листе нека види шта ће...

(petak, 24. apr 2015, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

realnost i san

4000 plata, 2000 za stan mesečno, 400 za benzin, kilo hleba košta 4.5, 300 za struju i još između 200 i 500 mesečno za komunalije. Dobrodošli u realnom svetu.

(petak, 24. apr 2015, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Svajcarska najsrecnija zemlja sveta

Sa 4000 nemoze da se zivi u Svajcarskoj jer je sve skupo to je isto kao u Srbiji minimalna plata pa pogledajte. Ja zivim 25 godina i verujte mi da i ovde ima puno siromasnih