Čitaj mi!

Srpska slava na Uneskovoj listi

Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska bogatiji je za srpsku porodičnu slavu i to je prvo kulturno dobro iz Srbije upisano na tu listu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluku o upisu srpskog običaja porodične slave na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska doneo je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na redovnoj sednici održanoj u Parizu.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean rekla je da je upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu.

„Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji", rekla je Muntean.

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa. Iste godine počela je primena konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja, a porodičnu slavu nominovao je za upis na Uneskovu listu Etnografski muzej u Beogradu.

Član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović rekao je na predstavljanju u Parizu da je narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom slava, ili krsno ime, oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi.

„Današnju običajno-religisku formu slave praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica. Značaj slave uvažava se i na individualnom i na opštem društvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe", istakao je Stojanović.

Centar za nematerijalno nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju koja na najbolji način ukazuje na značaj slave u srpskom narodu, pre svega kao simbola zajedništva.

Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

Srbija je predložila i kolo za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa, koje je na razmatranju za upis 2015. godine. Pored slave i kola, u planu je još nominacija. Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije trenutno sadrži 27 elemenata.

broj komentara 23 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2020, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Kninska 9

Pa zato sto si pjevao na "nekoj" slavi zato vas niko ni ne pita.

(subota, 29. nov 2014, 02:40) - anonymous [neregistrovani]

becarac

Ja sam pre 6 dana pevao becarce na nekoj proslavi.Bio bih vam veoma zahvalan ukoliko bi mi poslali ziro racun na koji bih uplatio kaznu za krsenje autorskih prava.

(petak, 28. nov 2014, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

delikventi

kad maloletni trkac otme babi torbu,on misli da je torba njegova.istina se ne bi slozila sa tim.

(petak, 28. nov 2014, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

hrvati

sta je?
jos se nisu javili da je slava njihovo duhovno dobro !

(petak, 28. nov 2014, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

ovo je smesno do neba

hajde covece o´ladi sa tim ofucanim stereotipom.
"da volis Srbiju nebi otisao u inostranstvo".
ljudi zive tamo gde zele i rade tamo gde dobiju posao.
ovo sto si napisao je toliko smesno (u najblazoj formi receno) da nije vredno ni da se objavi.
ti verovatno nisi nigde mrdnuo iz svog sela i pljujes po svemu sto nisi u zivotu uspeo da ostvaris.
opusti se i ne talasaj vise.
rasa iz cerovca

(petak, 28. nov 2014, 10:35) - BRATSTVENIK [neregistrovani]

Krsna slava i Srbi katolici

Katolicke porodice u Konavlima (od H. Novog do Dubrovnika), isto su slavilee svoju krsnu slavu. Svaka porodica je znala svoje korijene. Nakon zavrsetka drobljenja Juge, zavrseno je i sa slavljenjem krsne slave.

(petak, 28. nov 2014, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

re : plašim se

Hrvatska ima već 14 zaštićenih nematerijalnih dobara. Vaša slava nam ne treba jer je vaša. Malo ste zakasnili s prijavama. Npr. zaštićen je slavonski bećarac koji se isto tako pjeva i u Vojvodini. Ali mi smo bili brži tako da je sada bećarac vlasništvo Hrvatske.

(petak, 28. nov 2014, 08:53) - Миљуш [neregistrovani]

да нисте нешто заборавили?

А божићна чесница?

(petak, 28. nov 2014, 07:11) - anonymous [neregistrovani]

Pravoslavne slave u Pravoslavaca

su u većini slave u čast paganskih, staroslavenskih božanstava ili imaju izvor u njoma. Npr, Vidovdan je slava staroslavenskog božanstva Vita, sveti Savo se slavi kao božanstvo, znači ima paganski osnov...
Uzgred, odakle tolike slave? Privrijeđivanje vam baš i nije neko, ali slave su vam br 1, a poslije Kukakte!? Užas!

(petak, 28. nov 2014, 01:43) - anonymous [neregistrovani]

RE:RE:BRE

Ti da toliko volis Srbiju i srpske slave nebi pobegao u Kanadu pa iz nje pametovao vec bi ostao ondje gde si rodjen ili bi se vratijo ako si rodjen u Kanadi pa zajedno muku mucijo sa ostalima.I ne bi se iz Kanade potpisivao sa CCCCANADA. I sta ti to uopste znaci CCCCANADA.