Читај ми!

Kuršumlijski zid star je 65 miliona godina!

Geološka istraživanja su pokazala da je misteriozni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih blokova na obroncima planine Radan, zapravo posledica erupcije megavulkana i da je star 65 miliona godina.

Ogromni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih kolona, koji je nedavno otkriven kod kuršumlijskog sela Rudare, star je 65 miliona godina, a reč je o prirodnom fenomenu vulkanskog porekla, tvrdi geolog Dušan Mijović.

„Horizontalne kamene kolone u Kuršumliji su posledica erupcije megavulkana, pokazala su prva geološka istraživanja", rekao je Mijović za agenciju Beta.

Grupa geologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavila je prva istraživanja na lokalitetu „Brankova kula", na Radan planini, gde je nedavno otkrivena horizontalna kamena kolona u dužini od oko 100 metara i visine oko 10 metara.

Mijović je ocenio da je reč o impozantnom otkriću, jedinstvenom u Srbiji.

Prvi rezultati istraživanja su pokazali da su u pitanju bazaltni blokovi vulkanskog porekla, pravilno poređani jedni na druge.

„Proces nastanka ovog fenomena je relativno jednostavan, magma koja se utiskuje i izađe na površinu, pod uticajem različite temperature, kristališe se i dobili smo lučenje koje je pentagonalnog, odnosno heksagonalnog preseka i to su u stvari ti bazaltni stubovi", objašnjava Mijović.

Istovremeno, geolog je naveo da će lokacija, pored razvoja turizma, doprineti i naučnim istraživanjima.

„To je jedinstvena pojava u Srbiji. Bazaltni stubovi predstavljaju deo geo-nasleđa na osnovu koga možemo dalje da rekonstruišemo kako se razvijala zemljina kora na teritoriji Srbije", dodaje Mijović.

Geolog je naveo da takvih pojava, kao što je ova u Kuršumliji, bazaltni stubovi gotovo savršenog oblika, malo ima u svetu, a da je najpoznatija u Češkoj, u oblasti Bohemija i da je pod zaštitom Uneska. Na tom lokalitetu se pojavljuje isti bazalt.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво