Читај ми!

Feliks probio zvučni zid!

Feliks Supersonični zakoračio u nepoznato i upisao se u istoriju krupnim slovima! Iskočio je iz kapsule sa 39,045 kilometara udaljenosti od Zemlje i probio zvučni zid. Nedelja, 14. oktobar, ipak, fenomenalan dan za supersonični skok – slučajno ili ne, danas je i 65. godišnjica od prvog probijanja zvučnog zida test-pilota Čaka Jegera.

23.57 - Na pitanje novinara šta je rekao trenutak pre nego što je skočio, hrabri Austrijanac je odgovorio: „Znam da ceo svet sada gleda i voleo bih da može da vidi ono što ja vidim".

23.52 - „Obično kada se doktor pojavi na konferenciji, to znači da smo imali loš dan", našalio se Džonatan Klark, medicinski direktor misije. „Otvoriće nam mnogo novih vidika", dodao je Klark za podatke koji su prikupljeni.

22.56 - Kapsula je pala 88,5 kilometara od mesta gde se Baumgartner prizemljio.

22.52 - „Dok sam stajao tamo, na krovu sveta... postanete nekako skromni, više ne razmišljate o obaranju rekorda, ne razmišljate o prikupljanju naučnih podataka. Jedina stvar o kojoj razmišljate jeste kako da se vratite živi", objasnio je novi junak novinarima kakav je osećaj. 

22.49 - Baumgartner kaže da je žestoko osetio ono rotiranje oko svoje ose u početnoj fazi pada. „Pa, imao sam veliki pritisak u glavi. Ali, nisam se osećao kao da ću pasti u nesvest", objasnio je Neustrašivi. „Dok sam se vrteo prvih 10, 20 sekundi, nijednog trenutka nisam pomislio da ću izgubiti život, nego sam bio razočaran što neću oboriti rekord. Uložio sam sedam godina života u ovo", dodao je 43-godišnji ekstremni sportista, bivši vojni padobranac sa više od 2.500 skokova iza sebe. „U tim situacijama naravno da je pakleno, ne znate da li ćete se izvući iz nekontrolisane rotacije. Naravno da je bilo zastrašujuće. Borio sam se sve vreme jer sam znao da mora postojati trenutak kada ću uspeti da iskontrolišem pad." 

22.47 - „Teško je to opisati, jer nisam osetio", odgovorio je superheroj Feliks na pitanje šta je osetio dok je padao toliko brzinom. „Biti u tom odelu je kao biti u nekom oklopu."

22.45 - Baumgartner je išao brzinom od 1,24 maha (oko 1.342 km/h), rečeno na konferenciji za medije u Rozvelu, što potvrđuje da je prvi čovek koji je van letelice išao brzinom većom od brzine zvuka. Međutim, svi preliminarni rezultati čekaju i zvaničnu potvrdu. 

20.50 - „Ponekada se moramo popeti mnogo visoko da bismo shvatili koliko smo zapravo mali", veselo rekao Baumgartner novinarima ispred kontrolnog centra.

20.45 - Više od 7,3 miliona ljudi na Jutjubu gledalo kako sedi na ivici kapsule i sprema se da skoči. Za samo pola sata od trenutka kada je "Red Bull Team" na njihov Fejsbuk profil okačio Feliksovu sliku kako kleči posle skoka, „nakupilo" se 210.000 lajkova, 10.000 komentara i 30.000 tzv. šerova.

20.15 – Na Zemlji ponovo! Živ i zdrav.

20.10 – Isključuje grejanje vizira zbog otežane vidljivosti. Posle četiri minuta i dvadesetak sekundi slobodnog pada otvorio padobran. Kitindžerov rekord od 4 minuta i 36 sekundi slobodnog pada nije oboren – možda iz poštovanja prema mentoru i prijatelju, kojem na taj način ostavio bar jedan rekord.

20.08 – Probio je zvučni zid i oglasio se prvi put posle napuštanja kapsule. 

20.07 - Skočio je! Feliks Baumgartner iskočio je iz sigurnog okruženja u kapsuli i zakoračio u nepoznato. Tog trenutka oborio je rekord u slobodnom padu sa najveće visine.

20.03 – Otvorena vrata kapsule.

20.01 – Meteorolog na potezu. Dok on ne dozvoli Feliks ne sme da skoči. Prenos u celom svetu ide sa 15-20 sekundi zakašnjenja, da bi u slučaju nepredviđene ili tragične situacije mogao da bude prekinut.

19.57 – „U redu, sada da se uozbiljimo, Felikse", rekao Kitindžer Baumgartneru dok mu je davao instrukcije za izjednačavanje pritiska u kapsuli sa spoljašnjim. Više od dva kilometra iznad planirane visine.

19.50 – Napeto. Balon se i dalje penje. 

19.45 – Balon previsoko, kapsula mora da se spusti. Iz centra u Rozvelu aktivirano ispuštanje helijuma iz balona.

19.42 – Minuti do skoka. Odlučeno: 37.206 metara visina sa koje će skočiti. Feliks čeka dozvolu od Kitindžera.

19.39 – Feliks nastavio da se diže i posle planiranih 36.576 metara zbog problema sa temperaturom vizira. Odlučiće sam kada će da skoči. 

19.31 – Oboren prvi rekord. Najviša tačka do koje je čovek stigao balonom ostala iza Feliksa. 

19.30 – Na dva kilometra od cilja u kapsuli mirno.  

19.20 – Feliks stigao do udaljenosti sa koje je Kitindžer skočio (31.333 metra) i nastavio uspon. 

19.12 – Temperatura izvan kapsule -44 stepena Celzijusova. Baumgartner na 28.500 metara, visini na kojoj je leteo čuveni „Lokidov" špijunski avion "SR-71".

19.01 – Još 10 kilometara do cilja, još 10 kilometara do skoka. 

18.45 - Počeli testovi za skok. Feliks iza Armstrongove linije, gde bez svemirskog odela nije moguće preživeti.   

18.30 – Ispod Neustrašivog 18.288 metara! Još polovina puta.

18.22 – Gotovo sat nakon poletanja, nekoliko stotina miliona dolara vredna misija obećava da će biti uspešna. 

18.00 – „Obavezno pij dovoljno vode", savetuje Kitindžer Feliksa.

17.50 – Neustrašivi Feliks ka željenom odredištu primiče se brže nego što je planirano zbog izuzetno povoljnih vremenskih uslova. Predviđeno vreme da Baumgartner stigne na ivicu svemira je dva i po do tri sata. Ako ovako nastavi, stiže mnogo pre isteka tog perioda.  

17.36 – Udaljenost od površine Zemlje 3,6 kilometara. Još devet puta toliko... 

17.33 – Kapsula sa Feliksom u vazduhu! 

17.30 – Kran prevozi kapsulu ka balonu.

17.25 – Počeo lajvstrim iz Rozvela, jedan od sigurnih znakova da će Feliks uskoro u vazduh! Naduvavanje balona završeno.

17.15 – Balon će biti spreman za nekoliko minuta.  

17.02 – Džo Kitindžer: „Stižeš do cilja, ostvarićemo tvoj san!"

16.49 – Vremenski uslovi, napokon, povoljni! Počelo naduvavanje balona.  

16.45 – U vazduhu, ipak, posle 17.45. 

16.28 – Prvi tim i dalje čeka da vetar umine kako bi Feliksu, sa kojim neprekidno razmenjuje informacije, ali i poneku šalu, saopštio dobre vesti. 

16.07 – Određeno novo vreme lansiranja: 17 časova.

16.00 – Lansiranje za tridesetak minuta, najavio Feliksov tim. Vidljivost dobra, vetar duva brzinom 5,5 kilometara na čas. 

15.44 – Uz pomoć Džoa Kitindžera, koji je u centru na Zemlji, Baumgartner proverio sve sa liste sigurnosnih koraka uoči poletanja.

15.32 – Ukoliko bi tim dozvolio Feliksu da se, uprkos nešto jačem vetru, vine put stratosfere, izložio bi ga velikom riziku. Usled njihanja sportisti bi moglo da pripadne muka što bi moglo da mu ugrozi život pri skoku. Takođe, balon bi mogao da bude oštećen nakon čega bi verovatnoća da Feliks preživi bila prilično mala.  

15.09 – Neustrašivi u kapsuli, započeo vežbe disanja.  

14.59 – Počele pripreme za lansiranje helijumskog balona koji će 43-godišnjeg ekstremnog sportistu prevesti do željene visine.

14.33 – Sunčevi zraci u kapsuli, a Feliks se bori sa nestrpljenjem.

14.05 – Još jedan test za nerve. Vreme poletanja odloženo i očekuje se oko 16.45. 

13.44 – Problemi na vidiku – vetar nešto jači nego što je dozvoljeno za bezbedan skok.

13.32 – Feliks oblači specijalno odelo. 

12.50 - Počelo polaganje balona. 

12.35 - Feliks stigao na mesto lansiranja.

11.30 - Obavljen pregled Feliksa Baumgartnera pred poletanje.

11.00 - Meteorolozi ocenili vremenske uslove kao povoljne.

Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner vinuo se oko pola šest (po našem vremenu) ka ivici svemira kako bi pokušao da izvede najviši i najbrži slobodni pad u istoriji.

Planirao je da skoči sa 36.576 metara visine iznad Rozvela u Novom Meksiku, ali su okolnosti učinile da iz kapsule iskoči na udaljenosti od 39.045 metara.

Jutro nije obećavalo. Posle nekoliko odlaganja, vremenski uslovi, prvenstveno vetar, dozvolili su lansiranje i Feliks je započeo put ka željenom odredištu koji je trajao nešto više od dva sata.

Ka oblacima ga je poneo helijumski balon i pred milionskim auditorijumom, najviše zahvaljujući internetu, otišao više od 39 kilometara daleko.

Skočio je pošto je rešio više problema i već posle 32 sekunde probio zvučni zid. Najviše se, prema nezvaničnim rezultatima, kretao brzinom od 1.342 kilometra na čas. 

Na visini od više od 39 kilometara (128.000 stopa) nema velikog otpora vazduha, a stručnjaci su predviđali da će Baumgartner pri slobodnom padu posle 35 sekundi od iskakanja postići brzinu od 1.110 kilometara na sat.

Iako su svi odahnuli već četiri minuta i 20 sekundi pošto je hrabri 43-godišnjak napustio kapsulu, to jest kada je otvorio padobran, pravo olakšanje došlo je tek kada je dotakao Zemlju.

Neustrašivi ekstremni sportista oborio je nekoliko rekorda – postigao je najveću brzinu pri slobodnom padu, skočio je sa najveće visine, obavio je najviši let balonom sa ljudskom posadom. Takođe, i balon je bio rekordne veličine.

Cilj "Red Bull Stratos" projekta jeste da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letelice na velikim visinama.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво