Читај ми!

Svemirska oluja stiže!

Geomagnetna oluja, izazvana erupcijom koronarne mase na Suncu u noći između 6. i 7. marta, stići će danas do Zemlje i može izazvati ometanje visokofrekventne radio komunikacije, GPS sistema i električnih mreža.

Najveća svemirska oluja u poslednjih pet godina velikom brzinom se približava Zemlji, preteći da poremeti funkcionisanje električnih vodova, GPS sistema, satelita i avionske letove, upozoravaju stručnjaci.

Oluja bi trebalo da pogodi našu planetu danas i da traje do sutra, a očekuje se da će izazvati smetnje u radu nekih električnih i elektronskih uređaja, ali će stanovnicima u delovima centralne Azije omogućiti da vide auroru borealis ili severnu polarnu svetlost, večeras kada padne mrak.

„Vremenske prilike u svemiru su postale veoma interesantne u poslednja 24 časa", izjavio je Džozef Kančis, američki stručnjak za vreme u svemiru u Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji (NOAA), prenosi AFP.

NASA je takođe upozorila na ozbiljnu oluju koja će pogoditi i Zemlju i Mars, kao i neke ključne satelite te svemirske agencije.

„Uzburkavanje" je počelo u nedelju uveče, u aktivnom regionu Sunca pod oznakom 1429, i to velikom tzv. solarnom bakljom, praćenom oslobađanjem solarnih vetrova i plazme, što je poznato kao erupcija koronalne mase, koja sada juri ka Zemlji brzinom od 6,4 miliona kilometara na čas.

U noći između utorka i srede usledile su još dve solarne baklje praćene erupcijom koronalne mase, i dovele do velike geomagnetske i solarne radijacije čiji je nivo tri na petostepenoj skali.

NASA ističe da je prva od pomenute dve baklje u noći između 6. i 7. marta - klasifikovana kao potentna "X" klasa i ide pravo ka našoj planeti - najveća ove godine i jedna od najvećih u ovom ciklusu poznatom kao solarni minimum, započetom početkom 2007. godine.

Zapravo je druga po jačini, odmah iza avgustovske (2011), a do Zemlje bi, po srednjeevropskom vremenu, trebalo da stigne danas u 6.25, plus-minus sedam časova.

„Takva erupcija koronalne mase može izazvati jaku geomagnetnu oluju, što rezultira spuštanjem polarne svetlosti na nižu geografsku širinu, sa mogućim ometanjem visokofrekventne radio komunikacije, GPS sistema i električnih mreža", potvrdila je NASA.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво