Ambasadorka za vanzemaljce?

Vest da će astro- fizičarka Mazlan Otman biti imenovana za ambasadora za vanzemaljce je čista naučna fantastika, tvrde iz Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije su juče demantovale tvrdnju britanskog lista Sandej tajms da će šefica Službe UN za pitanja svemira (UNOOSA) Mazlan Otman biti imenovana za ambasadora za slučaj kontakta sa vanzemaljcima.

Tekst Sandej tajmsa je „besmislica", saopštila je UNOOSA. „Zadatke kancelarije za pitanja svemira odredila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija i to se neće menjati", dodaje se u saopštenju službe čije je sedište u Ženevi (www.unoosa.org).

Malezijska astrofizičarka Mazlan Otman je od 2007. godine šefica kancelarije UN za „odnose sa svemirom", „uspavane male službe" sa 20-tak zaposlenih koji veći deo radnog vremena provode pazeći da se sateliti ne sudare u orbiti ili da neka zemlja ne instalira oružje u svemiru.

Vest koju je plasirao Sandej tajms brzinom svetlosti je obišla planetu i većina medija se „upecala".

List je, između ostalog, citirao njen govor sa nedavno održanog seminara u kojem je pričala o potrazi za vanzemaljskim signalima i kako bi Zemlja morala imati koordiniranu reakciju, a da je UN najbolja organizacija za taj posao.

Međutim, agencija AFP ukazuje da je Otman u intervjuu iz jula 2009. godine, na pitanje o tome ko bi u ime čovečanstva razgovarao sa vanzemaljcima ako oni posete Zemlju, rekla da bi to „trebalo da bude generalni sekretar UN... i zato smo mi tu".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво