Читај ми!

Ugrožava srce, bubrege, vid- kako dijabetesu stati na put

Svaka 10. odrasla osoba u svetu, 60 miliona ljudi samo u evropskom regionu, živi sa dijabetesom. Procene su da će u narednim godinama broj obolelih rasti, zato su na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Evropskog udruženja za dijabetes u Lisabonu, stručnjaci razmatrali kako da mu stanemo na put.

Ukoliko se ne otkrije i ne leči na pravi način, dijabetes ugrožava: srce, bubrege, vid...Ključna je prevencija, a to će biti jedan od prioriteta evropskog udruženja za dijabetes. Novo rukovodstvo izabrano je u Lisabonu, a predsednik je profesor iz Srbije.

„Insistiraćemo na nacionalnim programima za šećernu bolest,a onda to će pokrivati prevenciju, ranu detekciju bolesti. Pokrivanje svih onih koji imaju dijabetes,a ne znaju da ga imaju. Zatim pristup terapiji i konačno jedno opšte poboljšanje registara", rekao je prof. dr Nebojša Lalić,predsednik Evropskog udruženja za dijabetes. 

„Ne samo savetovati ljudima da ne jedu i da trče, to je dobro,ali nije dovoljno.Treba od početka dati lekove koji rade, da im pomognemo da postižu ove ciljeve", istakao je prof. dr Tadej Batalino,Slovenija,Evropsko udruženje za dijabetes. 

Da bi se to i postiglo potrebno je da svi rade ujedinjeno - poručili su stručnjaci u Lisabonu.

„Pozivamo sve Vlade da rade sa nama kako bismo se borili zajedno. Pojedinačno će borba biti duža, skuplja, manje efikasna. Dakle moramo da udružimo snage", rekao je prof. dr Aktar Husein,predsednik Međunarodne dijabetes federacije. 

„Vlade imaju veliku ulogu u borbi s dijabetesom. Odgovarajuća zdravstvena nega, na pravom mestu u pravo vreme i koja je u potpunosti obezbeđena pacijentima. Mi to zagovaramo, kao i pristup najboljim tehnologijama i lekovima", istakla je dr Niši Pol, Velika Britanija.

Za to se zalažu i predstavnici pacijenata.

„Imamo svi zajednički cilj,a to je da svima koji žive sa dijabetesom bude bolje, da svi i oni koji žive u Africi i u razvijenijim zemljama imaju ako je moguće isti tretman.To sada nije slučaj na žalost",rekao je Aleksandar Opačić,predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji sa dijabetesom živi oko 770 hiljada osoba, polovina je radno aktivna.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво