Читај ми!

Timovi u Institutu „Dedinje“ postigli novi rekord, 25 operacija u danu

Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ nadmašili su sopstveni evropski rekord postignut proletos, kada je urađen 21 operativni zahvat.

U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara - kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara, navedno je u saopsstenju Instituta.

Sa 21 urađenom operacijom u jednom danu, „Dedinje“ je već na prvom mestu u Evropi, tako da, kako ističe direktor tog Instituta Milovan Bojić, ne ruše sopstvene rekorde zbog rekorda, već ovim velikim brojkama smanjuju liste čekanja, jer su kardiovaskularne bolesti u Srbiji ubice broj jedan.

„Nažalost, decenijama smo među prvima u Evropi po broju obolelih od ove pošasti. Kardiohirurški timovi Instituta 'Dedinje' jutros su krenuli u veliki pohod, u jednom danu, operisali su 25 pacijenata različite starosne dobi, od 40, pa do onih koji imaju više od 70 godina. Timovi rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog i mitralnog zalistka, koronarni bajpas, hirurgiju aorte. Ovaj 5. decembar 2022. godine ostaće, uveren sam, upisan u istoriju srpske medicine, jer ovoliki broj operacija na otvorenom srcu nijedna klinika u Evropi do sad nije postigla“, rekao je Bojić.

Dodao je da se na Institutu trude se da liste čekanja nastale u vreme korone skrate, a potom i potpuno izbrišu.

„Iako smo i početkom ove godine imali koronu kao remetilački faktor, ipak je naša Klinika za kardiohirurgiju uspela da ovu godinu privede sa 2.200 kardiohirurških procedura. U redovnim uslovima, kao što je bilo 2019. godine, uradili smo dve i po hilade takvih operacija, što nas je postavilo na evropski tron“, naveo je direktor Instituta.

Kazao je da occekuje da će u narednoj kalendarskoj godini listu čekanja potpuno eliminisati.

Kako je istaknuto u saopštenju, svi timovi su funkcionisali kao jedan, a ključ uspeha je, kako kažu, timski rad sa velikim entuzijazmom, gde niko ne pita ni koliko je sati, ni koji je dan.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво