Читај ми!

Alergija ili intolerancija – kako ih prepoznati i razlikovati, panike nema

Mnogi se žale da im se posle ručka ili večere nadima stomak, a kada ujutru ustanu primete da su im otekli prsti, nekada i celo telo. Vaga često pokaže da su i teži za neki kilogram. Oticanje je nekada praćeno i glavoboljom.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, alergolog dr. Saša Milićević istakao je se alergija ubraja u imunološki proces sa antitelima grupe IG, gde organizam prepoznaje supstance hrane kao neku materiju koja je nama štetna i umesto da napada viruse i bakterije on se usredsredi na komponente hrane i nastaje alergijska reakcija koja može da bude i opasna.

„Kod intolerancije nema imunološke reakcije, nema reakcije IG antitela. Klinička simptomatologija je prilično slična", rekao je doktor.

Dodaje da smo najčešće alergični na jaja, mleko, pšenicu,plodove mora i orašaste plodove. Reakcije intolerancije nisu opasne, ali su jako neprijatne i dugotrajne, teško se prepoznaju.

„Proteini su najčešći alergeni koji izazivaju alergološku reakciju. To mogu da budu različiti aditivi, dodaci, jer sve što jedemo je obogaćeno aditivim, koji imaju svoju svrhu, a organizam se brani od njih, jer je to nešto što nam je strano. Postoje dobri testovi koji se rade iz krvi ili putem proba na koži. Testovi su pouzdani ako se rade u laboratorijama koje imaju atest", istakao je dr Saša Milićević.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво