Читај ми!

Prvi put u Srbiji - matične ćelije kao lek

Na Prvoj hirurškoj klinici,prvi put u Srbiji, urađena je operativna procedura u kojoj su korišćene matične ćelije kao lek. Primenjene su kod pacijenata sa Kronovom bolešću. Time je Srbija postala prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana, koja je tu inovativnu terapiju obezbedila grupi bolesnika.

Od Madrida do Prve hirurške klinike, lek je stigao avionom. Svaki korak je bio isplaniran, jer je rok trajanja leka do 72 sata. Dobila su ga tri pacijenta.

„Malo zemalja u Evropi primenjuje ovu metodu, mi smo se priključili njima. Dve godine je bilo priprema, a ono što je najbitnije da ti bolesnici imaju nekog efekta, poboljšanja posle aplikacije matičnih ćelija.Svakom bolesniku koji je selektiran ubrizgava se u prostor pored fistule oko 120 miliona matičnih ćelija", istakao je prof. dr Velimir Marković, direktor Prve hirurške klinike, UKCS.

Savetuju se određenim pacijentima sa Kronovom bolešću.

„Kronova bolest hronično doživotno oboljenje ima sijaset ispoljavanja,ali su ovo slučajevi najtežih formi sa perianalnim fistulama. Terapija matičnim ćelijama koja omogućava da se taj kanal koji je rezistentan na biološku terapiju, na bilo koji ranije vid primenjene terapije praktično zatvori. One se nasele u tom kanalu, razmnože se i dođe do zatvaranja, normalizacije analnog regiona i prestanka tegoba",rekao je doc. dr Srđan Marković, gastroenterolog, KBC "Zvezdara".

Procenjuje se da u svetu sa zapaljenskim bolestima creva Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom, živi oko 10 miliona ljudi, a u Srbiji više od 10 hiljada.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво