Читај ми!

Rak prostate sve češće pogađa mlađe muškarce, presudna preventiva

Svake godine u Evropi do 400 hiljada muškaraca dobije rak prostate. Sve češće su na udaru i mlađi muškarci. O tome šta se promenilo u lečenju ovih pacijenata, razgovarali su urolozi iz regiona.

U Srbiji godišnje rak prostate dobije oko 2.300 muškaraca, a premine njih oko hiljadu. Identično je i u regionu. Brža i bolja dijagnostika to bi mogla da promeni.

„Poboljašana dijagnostika vezana za multiparamestrijsku magnetnu rezonancu, pet skener ,o kojem se mnogo govori poslednjih godina, i uvođenje nove metode koja se uvodi u regionu, a to je takozvana fuziona biopsija, koja ima veliku senzibilnost i omogućava da u što ranijem periodu otkrijemo veći broj pacijenata", kaže prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, UKCS.

U zbrinjavanju ovih pacijenata nekima pomažu i roboti.

„Do sada smo operisali oko 300 bolesnika. Bolesnici nakon ove metode se vrlo brzo oporavljaju, vrlo brzo postaju mobilni, već sledećeg dana ustaju, hodaju, ranije odlaze kući", rekao je doc. dr Tvrtko Hudolin, urolog iz Zagreba.

Osim bolje dijagnostike menja se i svest muškaraca.

„Oni dolaze ranije na pregled, i ako se nađe karcinom prostate, to je u poslednje vreme u ranijem stadijumu, izjavio je prof. dr Sotir Stavridis urolog iz Skoplja.

„Zato što su dostupne jako informacije. Sami se javljaju - bez da imaju tegoba", dodaje prof. dr Benjamin Kulovac, urolog iz Sarajeva.

„Samo tako pacijentima možemo obezbediti višegodišnje preživljavanje uz dobar kvalitet života", ističe prof. dr Džamić.

Od raka prostate ne obolevaju samo stariji muškarci, stručnjaci iz regiona uočavaju da se spustila starosna granica, pa su na udaru i mlađi.

Urolozi su naveli da su njihovi najmlađi pacijenti imali 45, 36, 40, 54 godine...

Zato sa ovogodišnjeg Adriatik urološkog foruma stručnjaci još jednom podsećaju muškarce - posle pedesete jednom godišnje morate da odete na pregled.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво