Читај ми!

Paprika, citrusi, kiseli kupus – prva linija odbrane od virusa

Jesen je period kada se posebno pripremamo za borbu protiv virusa. Iako je skoro nemoguće da ih sasvim izbegnemo, trebalo bi da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali svoje zdravlje, najpre izbalansiranom ishranom.

Čarobni štapić za jak imunitet ne postoji – ali postoji hrana koja će ga ojačati i omogućiti mu da se suoči sa virusima i pobedi ih. Vitamin Ce u namirnicima kao što su paprika, brokoli, citrusi – u ovom periodu prva je linija odbrane.

„Popularna namirnica za naredne dane je kiseli kupus. Hoću da napomenem da kiseli kupus osim što ima značajnu količinu Ce-vitamina, čak više nego limun, ima i dosta acidofilnih bakterija koje takođe utiču na naš imuni sistem. Sve što u sebi sadrži Ce-vitamin ukoliko je termički obrađeno delimično gubi taj vitamin pa je važno da se te namirnice – unose sveže“, naglašava Ana Banduka Todorović, nutricionistkinja.

Stručnjaci kažu da smo u deficitu sa De-vitaminom kojeg najviše ima u morskoj ribi ili u mlečnim proizvodima. Dodatno oružje u borbi protiv virusa su i biljna ulja – poput suncokretovog, lanenog, bundevinog, kao i hrana od celog žita. U ishranu ubacite začine, i kuvanu hranu.

„Pileća ili juneća supa, domaća sa dodatkom rena. Tanjir pun raznog povrća koji ima preliv od maslinovog ulja i parče ribe. Izbaciti sve pekarske proizvode, prženu i pohovanu hranu, previše šećera i previše masnu, prezasićenu hranu“, savetuje nutricionistkinja.

Kada nam se čini da raznovrsna ishrana nije dovoljna, pribegavamo suplementima. Stručnjaci kažu da ne preterujemo. Onim osobama koje ne uspevaju da adekvatnom ishranom unesu dovoljne količine vitamina, preporučuju se suplementi, i to uz nadzor lekara.

„Vrlo često ljudi misle da treba da manipulišu svojim imunskim odgovorom, da ga pojačavaju, ili da nešto urade da bi ih on bolje štitio. Ne, imunski odgovor po pravilu dovoljno dobro štiti. Ono što treba uskladiti to je smanjenje rizičnih ponašanja“, naglašava dr Dušan Popadić, imunolog.

Dobar imunitet je, pre svega, rezultat pravilne ishrane, odmora i svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво