Читај ми!

Da mršavite dok pucate od zdravlja rešenje je patlidžan

Patlidžan je niskokalorična hrana bogata vlaknima i hranljivim materijama i zbog toga ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Od smanjenja rizika od srčanih oboljenja, do pomoći u kontroli šećera u krvi i mršavljenja, plavoljubičasti plodovi jednostavan su a ukusan deo uravnotežene ishrane, poručuju nutricionisti.

Koriste se u mnogim jelima širom sveta. Iako ih svrstavamo u povrće jer služe za pripremu slanih jela, plavoljubičasti plodovi su tehnički voće, jer sadrže seme i rastu na biljkama koje cvetaju.

Razlikuju se po veličini i boji. Tamnoljubičasta koža je najčešća, ali patlidžan može biti i crvene, zelene ili čak crne boje.

Receptima donose jedinstvenu teksturu i blag ukus, ali ukoliko je na trpezi redovno i niz potencijalnih zdravstvenih koristi.

Ovi plodovi obiluju hranljivim materijama. Na podugačkom spisku nalazi se lepa količina vitamina, ali i minerala i vlakana u ne previše kalorija.

Jedna šolja (oko 80 grama) sirovog patlidžana sadrži 20 kalorija, pet grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina. Tu su i mangan, folna kiselina, kalijum, vitamini K i C, kao i male količine niacina, magnezijuma i bakra.

Patlidžan se može pohvaliti i visokim sadržajem antioksidantnih materija. Antioksidansi su supstance koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima.

Studije su pokazale da antioksidansi mogu da pomognu u prevenciji mnogih vrsta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i rak.

Živopisnu boju patlidžan duguje antocijaninima, vrsti pigmenta sa antioksidativnim svojstvima. Među najkorisnijim antocijaninima koje ovo povrće sadrži je nasunin.

Uključivanje patlidžana u ishranu može doprineti i stabilizaciji novoa šećera u krvi. To je rezultat visokog sadržaja vlakana, koja kroz probavni sistem prolaze skoro netaknuta i na taj način usporavaju nalet šećera i skok insulina.

Zbog visokog sadržaja vlakana uz malo kalorija, kao i osećaj sitosti koji daje, patlidžan je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma. Osim toga, često se koristi kao niskokalorična zamena za višekalorične sastojke u receptima.

Patlidžan je neverovatno prilagodljiv i lako se može uvrstiti u ishranu. Može se peći u rerni, grilovati, pržiti ili dinstati uz malo maslinovog ulja i začina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво