Читај ми!

Matičnjakom, lavandom i valerijanom protiv besanih noći

Noćima ne spavate bez obzira na to koliko ste umorni? Svakodnevni problemi prolaze vam pred očima dok satima ležite u krevetu budni? Ako vam ovo zvuči poznato, probajte biljne čajeve pre nego što se okrenete ozbiljnim sedativima. U stalnoj rubrici „Tajna bilja“, novinar i narodni travar Momčilo Antonijević otkriva koje biljke mogu da pomognu.

Jedna od najboljih biljaka za ovu svrhu je matičnjak, koji je posebno blagotvoran za ljude koji su pod stalnim stresom i zbog toga ne mogu da spavaju.

Sa druge strane, takođe je dobar za ljude kojima je nesanica posledica preležane virusne infekcije.

„Čaj od matičnjaka u svrhu pomoći pri spavanju se sprema tako što se pravi jača doza od uobičajene. Potrebne su dve supene kašike osušenog lista matičnjaka koje se preliju šoljom ključale vode, promešate, poklopite i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Onda se procedi i pije pola sata do sat vremena pre spavanja“, objašnjava Antonijević.

Može se koristiti i eterično ulje matičnjaka koje se kapne na prst i utrlja na potiljak.

Zanimljivo je da se matičnjak preporučuje i trudnicama koje imaju problem sa nesanicom. Veoma je koristan kod njih jer deluje i protiv mučnine.

Još jedna biljka koja je blagotvorna kada je u pitanju nesanica je lavanda. Može se kombinovati sa matičnjakom u kom slučaju se tokom pripreme uzima jedna supena kašika lavande i jedna supena kašika matičnjaka.

„Možda jednostavniji način je da koristite eterično ulje lavande. Može da se nanese direktno na kožu, na dlan i duboko udahnuti čime usporavate sinaptičke veze i to je odličan preparat za sve one koji ne mogu da prestanu da razmišljaju o problemima sa kojima su se susretali preko dana“, navodi Antonijević.

Lavanda nije samo protiv moljaca, već nam njen miris pomaže i da bolje spavamo.

Biljka koja je takođe blagotvorna kod poboljšavanja kvaliteta sna je i odoljen, odnosno valerijana, a narodni travar pokazao je i kako se od nje pravi tinktura.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво