Читај ми!

Za bol u grlu - list divlje kupine, crni slez, žalfija....

Neke osobe imaju izuzetno osetljivo grlo i mnogo češće imaju problema sa upalom, gnojnom anginom ili upaljenim krajnicima. Bolno i upaljeno grlo koje je osetljivo na gutanje obično je posledica infekcije, bakterijske ili virusne, ali može nastati i usled mehaničke iritacije ili prehlade. Bol se javlja i ako preterate sa hladnim ili gaziranim napicima. Na upalu i bol u grlu mogu uticati alergija, suv vazduh, cigarete, pevanje, vikanje.

Virusna infekcija grla se obično povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati duže. Kako se ove upale leče otkriće Momčilo Antonijević novinar i travar koji ističe da je list od divlje kupine jedna bezbedna i lekovita biljka za upotrebu, naročito kod male dece. List divlje kupine ima visok sadržaj tanina, a čaj se može koristiti za piće ili ispiranje grla.

Crni slez u borbi sa upalama grla

Cvet i list crnog sleza se koriste u lečenju. Prelivaju se ključalom vodom, ostave se da stoje 30 minuta, procede se i spremni su za upotrebu.Crni slez je jako dobar kod upala grla, u sebi ima sluzi i tanina. Može da se koristi kod ispiranja usne šupljine, a preporučuje se kod ljudi koji imaju problema sa glasnim žicama. Može da se kombinuje sa žalfijom i kamilicom.

Upotreba esencijalnih ulja

Esencijalno ulje kamilice deluje snažno protiv upala i sprečava upale, pa se cvet kamilice preporučuje. Esencijalno ulje domaće nane dobro je za bol u grlu, grebanje u grlu. Treba napraviti sprej i početi sa jednom kapi.

Čaj od žalfije za ispiranje

Najpopularnija i najmoćnija biljka kada je upala grla u pitanju je žalfija. Najbolje je preliti dve supene kašike suve žalfije, sa tri decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 45 minuta, procediti i ispirati grlo. Žalfija je antiseptik zbog tanina i esencijalnih ulja koje sadrži.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво