Читај ми!

Doktor Radosavljević: Vest o novom leku protiv raka odjeknula je i u stručnim krugovima

Za većinu ljudi i dalje je najiščekivanija vest da je konačno pronađen lek za rak. Koliko smo blizu toga, šta pokazuju najnovija istraživanja, govori doktor Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Vest da je zahvaljujući novom leku 12 obolelih od raka debelog creva potpuno izlečeno, kako navodi dr Davorin Radosavljević, odjeknula je i u stručnim krugovima.

„Radi se o jednoj vrlo uskoj populaciji pacijenata koji imaju gensku promenu i oni čine samo mali procenat obolelih od raka debelog creva, a poznato je da oni dobro reaguju na imunoterapiju. Ono što je najznačajnije u ovom radu je to što je kod svih 12 pacijenata, a reč je po pravilu o mlađim pacijentima, došlo do potpune remisije“, naglašava dr Davorin Radosavljević.

Kako dodaje, onkologija je navikla da guta mnogo loših vesti, ne samo kod pojedinačnih pacijenata, nego čak i u gromoglasno najavljivanim studijama sa velikim brojem pacijenata, gde se dobijaju mršavi ili negativni rezultati.

„Ovo je samo signal. Ovo mora da prođe veliku studiju da bi lek uopšte bio registrovan za tu indikaciju, mora ispuniti sve uslove“, napominje doktor.

Kada će lek biti dostupan pacijentima, ukoliko je tako uspešan, nemoguće je reći jer sve zavisi od vremena potrebnog da se izvede detaljna klinička studija - najmanje godinu dana, a možda i duže.

Na poslednjem najvećem onkološkom kongresu u Čikagu, kome je prisustvovao i dr Davorin Radosavljević, predstavljeno je nekoliko ohrabrujućih studija vezanih za karcinom dojke i novi kombinovani lek koji je ispraćen ovacijama jer u potpunosti menja kliničku praksu kod hiljada žena.

Da li smo blizu leka protiv raka

„Moramo biti svesni činjenice da maligne bolesti čine korpus od preko 150 bolesti. Njima jeste jedinstven mehanizam kako se ponaša maligna ćelija – nekontrolisano, agresivno, samoobnavljajuće. Ali u jednom organu možete imati dve različite vrste tumora. Svetska onkološka zajednica se opredelila da mozaično rešava taj problem“, nagalašava dr Davorin Radosavljević.  

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво